Donald Trump: Klaag mij aan en de markt stort in
23 Aug 2018, 11:11
foto
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gewaarschuwd dat hem aanklagen zou leiden tot een ineenstorting van de markt. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op speculaties dat hij mogelijk wordt aangeklaagd door te waarschuwen dat een dergelijke maatregel de economie zou schaden. "Als ik ooit aangeklaagd zou worden, denk ik dat de markt zou crashen," zei hij in een interview met Fox & Friends.

Hij sprak nadat Michael Cohen, zijn ex-advocaat, schuldig pleitte aan het overtreden van verkiezingswetten. Cohen zei dat hij in opdracht van Trump had gehandeld. Trump heeft zelden gesproken over het vooruitzicht van in staat van beschuldiging te worden gesteld.

Correspondenten zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat de tegenstanders van Trump hem zouden proberen af te zetten vóór de tussentijdse verkiezingen van november. Cohen zegt dat hij tijdens de presidentiële campagne van 2016 zwijggeld aan twee vrouwen heeft betaald.

De twee vrouwen, pornoster Stormy Daniels en het voormalige Playboy-model Karen McDougal, beweerden beiden dat ze affaires hadden met Trump. Cohen zei dat hij het geld "op aanwijzing" van Trump had betaald, "met als hoofddoel de verkiezing te beïnvloeden".

Trump zei echter dat de twee betalingen de regels van de verkiezingscampagne niet hadden overtreden. Hij zei dat de betalingen van hem persoonlijk afkomstig waren en niet van de campagne, maar hij had er pas 'later' over geweten. De president beschuldigde Cohen ook van het verzinnen van verhalen om een lichtere straf te krijgen.

"Ik denk dat iedereen heel arm is," zei Trump tegen Fox & Friends. Wijzend naar zijn hoofd legde hij uit: "Zonder dit denken zou je het zien, zou je cijfers zien die je omgekeerd niet zou geloven." Trump verdedigde de betalingen aan de twee vrouwen en zei dat hij op dat moment niet op de hoogte was van de betalingen.

Zijn opmerkingen zijn in tegenspraak met een eerder door Cohen uitgesproken verklaring onder ede, waarin hij zei dat de president hem had opgedragen de betalingen te verrichten. In juli maakte Cohen audiobanden van hem en Trump publiekelijk, waarin ze naar verluidt spraken over één van de betalingen vóór de verkiezingen.

De zwijggelden die zijn betaald tijdens de campagne, werden niet gemeld aan de Federale Verkiezingscommissie. De vraag is of de betalingen zijn gedaan om de persoonlijke reputatie van Trump te beschermen of om zijn imago als presidentskandidaat te beschermen.

Volgens de Amerikaanse verkiezingsregels moeten alle betalingen die zijn gedaan met het oog op beïnvloeding van een stem worden gerapporteerd. Als Trump zou worden vervolgd voor de zwijggelden, zouden onderzoekers moeten bewijzen dat hij het geld inderdaad aan Cohen voor verkiezingsdoeleinden had gegeven. Omdat Trump de zittende president is, zal een aanklacht tegen hem niet via de normale rechtbanken geschieden, maar mogelijk in het Congres, via een afzettingsprocedure.

In zijn eerste publieke opmerkingen, in april, over zijn vermeende affaire met Stormy Daniels, ontkende Trump te weten wat de betaling van US$ 130.000 aan de actrice via Cohen was. Daniels, wiens echte naam Stephanie Clifford is, beweert dat zij en Trump in 2006 seks hebben gehad in een hotelkamer.

Toen een verslaggever in de perscabine van Air Force One Trump vroeg als hij iets wist over waar Cohen het geld had gekregen om Daniels te betalen, reageerde de president destijds met: "Ik weet het niet." De maand daarop heeft Trump officieel een betaling aan Cohen bekendgemaakt van tussen US$ 100,001 en US$ 250.000 voor uitgaven die in 2016 zijn gedaan.

Elke actie tegen Trump is onwaarschijnlijk tot na de tussentijdse verkiezingen op 6 november, wanneer de oppositie-democraten proberen de greep van de Republikeinse partij van de Trump op het Congres te doorbreken. In de tussentijd kan Cohen overeenkomen om te getuigen in het onderzoek naar vermeende heimelijke verstandhouding tussen de Trump-campagne en Rusland.

Er is geen bevestiging dat Cohen in het onderzoek van Robert Mueller zal praten, maar zijn persoonlijke advocaat heeft gezegd dat zijn cliënt graag wil praten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May