PALU vraagt aandacht voor toepassing RGB-beschikking
22 Aug 2018, 02:37
foto


In een open brief aan minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft de PALU heeft gevraagd om na te gaan in hoeverre de bijzondere ministeriële beschikking van 12 februari 2018 wel correct wordt toegepast. En hoewel er onnoemelijk veel problemen zijn met grondhuurpercelen gaat het in deze specifiek om deze beschikking. Het betreft de beschikking waarbij de minister eenmalig toestemming heeft gegeven aan notarissen om de overdracht van grondhuurpercelen te doen. Bij de partij komen steeds meer klachten binnen van personen die zich afvragen of ze niet benadeeld worden bij de toepassing van deze beschikking.

De partij complimenteerde de minister van RGB al eerder om het inzicht dat zij heeft getoond door deze beschikking tot stand te brengen. Hiermee worden namelijk honderden maar waarschijnlijk duizenden mensen in één keer geholpen om een slepend probleem op te lossen. De notarissen worden gemachtigd om verzoeken tot overdracht van grondhuurpercelen te effectueren die al jaren, misschien wel tientallen jaren liggen. Maar daarbij heeft de minister nadrukkelijk een aantal bepalingen gesteld.

Zo is overduidelijk gesteld …dat bij de overdracht uit hoofde van deze beschikking, er een vrijstelling geldt voor het overleggen van een perceelkaart met perceel identificatie, op voorwaarde dat het initieel verzoek tot overdracht vóór de datum van 1 oktober 2017 is ingediend

De klacht van sommige mensen is dat zij toch worden gedwongen om een nieuwe kaart van hun perceel te laten maken, inclusief perceel identificatienummer en dat kost nogal wat geld, zeker in deze tijd. En dan hebben we het niet eens erover dat de overheid uit die hele operatie van de perceelsidentificatie maar een paar tientjes verdient van de bijna SRD 2000,- aan kosten. Wat ook volkomen onbegrijpelijk overkomt is dat dit proces gewoon maandenlang duurt. Hoe is dat mogelijk?

Een andere bepaling waar er dringende vragen over zijn is de bepaling …dat de overdrachtskosten, waaronder zegelrecht en de kosten ten behoeve van de notaris (moeten) worden berekend op basis van de vigerende klapperwaarde van percelen, exclusief bebouwing en/of opstallen

Volgens de klachten die bij de PALU zijn binnengekomen wordt deze bepaling niet goed nageleefd en moet men kosten betalen die door de taxateur berekend zijn boven de klapperwaarde of de kale grondwaarde. De meeste mensen hebben hun perceel gekocht om te bouwen en ze kunnen niet wachten op de overheid die draalt met de toestemming voor overdracht. Moeten de mensen dan wachten met bouwen totdat zij die overdracht hebben? Moeten zij nu gestraft worden omdat zij niet konden wachten en na de koop van het perceel zijn gaan bouwen en wonen?

Aan de minister is gevraagd om de correcte naleving van haar beschikking te bevorderen, door belanghebbenden meer toegang te geven tot de tekst van de beschikking, door het bijvoorbeeld te plaatsen op de website van het ministerie en in de dagbladen. Ook zou zij moeten nagaan in hoeverre het mogelijk is om mensen die benadeeld zijn hun geld terug te laten geven. De Bijzondere Beschikking geldt tot eind 2018.

U kunt de open brief hier downloaden.
pdf-icon.gif Open_brief_aan_minister_RGB.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May