VHJI houdt beurs voor startende ondernemers
05 Aug 2018, 09:32
foto
Elwin Atmodimedjo, voorzitter van VHJI.


Om startende ondernemers een push te geven en te helpen zich economisch weerbaar te maken, organiseert de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) dit jaar de VHJI Entrepreneurs Beurs. Ongeveer vijftig ondernemers hebben zich voor de beurs opgegeven die in Sana Budaya gehouden zal worden.

“Je kan een voorstelling maken zoals de bekende KKF-jaarbeurs, alleen bouwen wij alles voor de mensen, omdat zij geen geld hebben. We zetten de tenten, ze krijgen een plek toegewezen en die mogen zij inrichten zoals ze willen. En op de beurs moeten zij zichzelf presenteren,” legt Elwin Atmodimedjo, voorzitter van VHJI, de opzet van de beurs uit. Het is de bedoeling dat de ondernemers aan de bezoekers van de beurs gaan vertellen over hun producten. Ook zullen zij vertellen welke service en diensten zij kunnen verlenen aan potentiële klanten. “Wij hebben een prijs hieraan gekoppeld voor de beste ondernemer. Het gaat dan niet om degene met de mooiste tent, maar om die ondernemer die zich het beste presenteert”, vertelt de voorzitter. Op de beurs zijn vijf prominente ondernemers van Javaanse afkomst, die de deelnemende bedrijven zullen jureren om aan het einde van de beurs de winnaar bekend te maken.

Atmodimedjo verduidelijkt de achterliggende gedachte van de beurs. “Vanuit de filosofie van de Javanen om elkaar te helpen, de gotong royong en sambatan, willen wij de startende ondernemers een platform geven. We konden ze één voor één benaderen, maar eigenlijk moet je voor de leeuwen gegooid worden. En dat doen we nu, zodat ze een beetje kunnen proeven hoe het is om met het grotere publiek in aanraking te komen in plaats van de kleine kring waarin jij je begeeft. Uiteindelijk willen we daarnaartoe, dat ze gaan groeien, dat ze trots kunnen zijn op hun onderneming en dat zij economisch weerbaar zijn”, zegt hij. De VHJI heeft gekozen voor een beurs, omdat het blijkt dat een heleboel mensen wel mee willen doen aan een van de bestaande beurzen, maar een drempelvrees hebben. “En als je het in hun huis doet, Sana Budaya, dan doen ze wel mee. Misschien doen ze volgend jaar wel mee aan de KKF-beurs, omdat ze dit hebben geproefd”, met Atmodimedjo op.

De hoofdsponsor van de beurs is de Trustbank Amanah en op de beurs zijn ook vertegenwoordigers van deze bank aanwezig. Er wordt een lezing gehouden over je kunt ondernemen en hoe de financiering van een onderneming eruitziet vanuit de filosofie van de bank. “Zij helpt jou ook meedenken aan hoe jij jezelf verder kan ontwikkelen als startende ondernemer en ze denkt ook mee met het management. Deze bank heeft een ander soort financiering, waarbij zij geen rente vraagt. Natuurlijk maakt ze wel winst, maar ze vraagt geen onderpand. Ze kijkt naar jouw businessplan en als die haalbaar is dan, dan gaat zij investeren. De bank wordt dan jouw investeringspartner”, verduidelijkt Atmodimedjo de werkwijze van de bank.

Atmodimedjo gaf de informatie tijdens vrijdagavond in Lallarookh tijdens een lezing die gehouden is door de Nationale Commissie ter herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie, 155 Keti Koti en 165 jaar Chinese immigratie.
De VHJI Entrepreneurs Beurs is van 8 tot en met 12 augustus telkens vanaf 6 uur ’s middags in Sana Budaya. De deelname én toegang is gratis. Atmodimedjo benadrukt dat hoewel het gaat om de viering van de Javaanse Immigratie, de beurs niet alleen is bedoeld voor deze groep, maar voor iedereen.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May