Matta tevreden na congres over agrobiodiversiteit
30 Jul 2018, 20:11
foto
Het agrobiodiversiteit Congres voor Inheemse dorpen in het district Para. (Foto's: Celos)


De gemeenschap van het inheemse dorp Matta heeft eerder deze maand samen met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) een Agrobiodiversiteit Congres voor Inheemse dorpen in het district Para georganiseerd. Er deden ongeveer 30 personen mee uit 10 Inheemse dorpen. De participanten van het congres keerden positief gestemd naar hun dorp terug.

Het doel van dit congres was om de overige Inheemse dorpen in het district te informeren over de doelen van het in 2014 gestarte agrobiodiversiteitsproject (ABD-project) van het Celos en hun mening te vragen over een nog te sluiten ‘FPIC (Free, Prior and Informed Consent) -overeenkomst’.

Samenwerkingscontract belangrijk
De concept samenwerkingsovereenkomst is tijdens het congres gepresenteerd aan de aanwezigen. Het FPIC-proces moet zal resulteren in ‘een model FPIC-samenwerkingscontract’ tussen Celos en Inheemse en Marrongemeenschappen in Suriname. FPIC is een specifiek recht van inheemsen dat door de Verenigde Naties is erkend en ze in de gelegenheid stelt zelf te beslissen over processen en projecten die van invloed zijn op hun leven en hun hulpmiddelen. Het bureau van VIDS, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, ondersteunt het project.

Matta, Asigron in Brokopondo en Ricanuamofo in Marowijne zijn pilotdorpen in het ABD-project, dat als doel heeft het conserveren van de agrobiodiversiteit, specifiek het conserveren van de belangrijkste voedselgewassen en de daaraan gerelateerde traditionele kennis van die gemeenschappen. Tegelijkertijd traint Celos de pilot dorpen in technieken voor het produceren van plantmateriaal en het omgaan met ziekten en plagen bij gewassen. The GEF Small Grants Programme Suriname en de Alcoa Foundation financieren dit strategisch project.

Tijdens het congres zijn de deelnemers onder meer bewust van het belang van het behouden van de eigen gewassoorten en variëteiten en het feit dat bij het verdwijnen van het eigen plantaardig genetisch materiaal ook de (traditionele) kennis over die gewassen verdwijnt.

Bij het uitvoeren van projecten met partnerorganisaties, is het van belang dat de gemeenschap een contract tekent met de organisaties. Dit contract moet tot stand zijn gekomen middels een FPIC-proces. Zowel de belangen van het dorp als het Celos zullen beschermd worden bij het onderzoek naar de agrobiodiversiteit en de ontwikkeling van in situ en ex situ genenbanken die worden opgezet met een diversiteit aan ‘variëteiten’ van de belangrijkste traditionele voedselgewassen.

Matta heeft met het project haar toekomstige onderhandelingspositie versterkt, meldt de voorlichting van het Celos.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May