Pakistan: Imran Khan eist overwinning op, telling gaat door
26 Jul 2018, 18:47
foto
De drie belangrijkste kandidaten in de verkiezingen in Pakistan. (Beeld: BBC)


De Pakistaanse cricketlegende Imran Khan heeft de overwinning opgeëist van de verdeelde algemene presidentsverkiezingen. De verkiezingen zijn ontsierd door een lange vertraging in de telling van de stembiljetten en aantijgingen van stemfraude door de meeste tegenstanders. e tegenstanders.

"God heeft mij een kans gegeven om aan de macht te komen om de ideologie waar ik 22 jaar geleden aan begon, uit te voeren," zei Khan (65) in een televisietoespraak vanuit zijn huis nabij de hoofdstad Islamabad. Maar aanhangers van de gevangen gezette voormalige premier Nawaz Sharif zeiden dat er is geknoeid met de telling van de stemmen. Ze noemden het een aanval op de democratie in een land met een geschiedenis van militaire heerschappij.

Khan riep op tot "wederzijds voordelige" banden met de wisselvallige bondgenoot van Pakistan, de Verenigde Staten. Hij en bood een olijftak aan aartsvijand India, waarbij hij zei dat de twee naties het lang aanhoudende geschil over Kashmir zouden moeten oplossen.

Het is een verbluffende opkomst voor een anti-corruptie-kruisvaarder die een groot deel van zijn politieke carrière aan de rand van de Pakistaanse politiek doorbracht. De aandelenmarkt schoot met bijna 2 procent omhoog in de vroege handel in de hoop dat Khan naar verwachting een stabiele coalitie zou kunnen vormen.

Met ongeveer de helft van de stemmen geteld van de verkiezingen van woensdag, stond de partij van Khan, Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI), of Pakistan Movement for Justice, in een leidende positie in de nucleair bewapende natie met een overwegend islamitische bevolking.

Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) van ex-premier Sharif en de rivaliserende Pakistan Peoples Party (PPP) zeiden beide dat hun waarnemers in veel stemcentra eruit werden gezet tijdens het tellen van de stemmen. Ze zouden ook de officiële meldingen van de resultaten van het district niet hebben ontvangen. Ze kregen met de hand geschreven samenvattingen die ze niet konden verifiëren.

"Het is een puur manipulatie. De manier waarop het mandaat van het volk schaamteloos is beledigd, is ondraaglijk," zei Shehbaz, de voorzitter van PML-N en de broer van Nawaz Sharif, op een persconferentie terwijl het tellen doorgaat. Khan heeft aangeboden alle aanklachten van manipulatie te onderzoeken. Hij zei dat hij het land onder zijn leiderschap wil "verenigen".

Pakistan wordt geconfronteerd met een groeiende economische crisis die waarschijnlijk een financiële reddingsactie van het Internationaal Monetair Fonds zal vereisen. PTI heeft echter niet uitgesloten om hulp te zoeken bij China, de nauwste bondgenoot van Islamabad.

De secretaris van de verkiezingscommissie van Pakistan (ECP), Babar Yaqoob, vertelde verslaggevers vanochtend vroeg dat technische storingen in een elektronisch meldsysteem de telling vertragen. De telling wordt nu handmatig gedaan. "Er is geen samenzwering of druk in de uitgestelde resultaten. De vertraging wordt veroorzaakt doordat het systeem voor het overbrengen van resultaten is gecrasht."

Met 48 procent van de totale stemmen geteld, heeft de ECP de partij van Khan - PTI - in de voorlopige resultaten gezet aan kop met 113 van de 272 betwiste zetels voor het parlement. De PML-N heeft er voorlopig 64 en de Pakistan Peoples Party (PPP), geleid door de zoon van de vermoorde tweevoudige premier Benazir Bhutto, leidt in 42 kiesdistricten.

Hoewel Khan waarschijnlijk nog steeds de 137 zetels kan missen die nodig zijn voor een meerderheid in de Nationale Assemblee, zou hij geen problemen moeten hebben met het vinden van coalitiepartners van kleinere partijen en onafhankelijken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May