GzA MZ studeert af van opleiding Health Management
25 Jul 2018, 22:31
foto
Ursine Jabine tijdens haar afstudeerpresentatie. (Foto: MZ)


Ursine Jabini van de Medische zending PHCS, heeft de vierjarige hbo-opleiding Health Management van het E.F.S. College (Covab) met succes afgerond. Vandaag verdedigde zij haar scriptie: ‘Actieve Gemeenschapsparticipatie binnen de Gezondheidszorg’. Jabini is de eerste afgestudeerde van een groep gezondheidsassistenten (GzA’s) die op aandringen van de Medische Zending en het ministerie van Volksgezondheid, is toegelaten tot de opleiding.

De toelating tot de opleiding, met als basis het GzA-diploma, had 4 jaar geleden nogal wat voeten in de aarde, omdat de GzA-opleiding niet erkend wordt als Mbo-opleiding en afgestudeerden dus niet in staat zouden zijn de Hbo-opleiding Health Management van COVAB te kunnen volgen. Jabini heeft met haar prestatie het tegendeel bewezen.

Jabini heeft onderzoek gedaan naar gemeenschapsparticipatie bij gezondheidsbevordering, in het ressort Djumu, waar zij zelf werkzaam is als leidinggevende. Er moest met dit onderzoek inzicht verkregen worden in de factoren die een rol spelen bij de lage participatie van de gemeenschap in ressort Djumu bij gezondheidsbevorderingsactiviteiten en wat eraan gedaan kan worden. Het onderzoek wijst uit dat men wel de gezondheidsinformatie graag ontvangt (men is al blij aanwezig te zijn bij een informatiebijeenkomst), maar men is als gemeenschap nog niet actief betrokken bij de planning, ontwikkeling en uitvoering van het gezondheidsprogramma en in de besluitvorming hierbij.

Een aanbeveling uit de scriptie is dat het beleid van de overheid de primaire gezondheidszorg moet ondersteunen en dat er gezondheidsbevorderende activiteiten georganiseerd worden samen met de gemeenschappen. Jabini gaat ook in op een plan ter verbetering van de communicatie. Zij hoopt dat de financiële middelen beschikbaar zijn voor de uitvoering hiervan.

De GzA opleiding zal in de toekomst officieel een mbo-opleiding worden. Op 25 juni is het concept ‘Herzien curriculum GzA opleiding’ aan het ministerie Volksgezondheid aangeboden. Het oude GzA-diploma heeft met de prestatie van Jabini en andere GzA’s op de Hbo-opleiding in ieder geval getoond reeds de basis te hebben om vervolgopleidingen op Hbo-niveau te volgen, geeft de voorlichting van de MZ aan.

Op 24 juli is de MZ-medewerker Julie Small ook afgestudeerd van de Hbo-opleiding Health Management, na verdediging van haar scriptie, getiteld ‘Een onderzoek naar de kennisgap van GzA’s van MZ’.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May