Tepu dolgelukkig met 24 uur stroom
12 Jul 2018, 04:38
foto
ACT Suriname directeur inspecteert het zonne-energiesysteem in het dorp Tepu.


88 huishoudens in het Trio-dorp Pelelutepu (Tepu) in Zuid-Suriname, beschikken nu over 24 uur stroom. Een modulair zonne-energiesysteem bestaande uit 75 zonnepanelen met een totaal vermogen van 20 KW is na een maand proefdraaien, opgeleverd. Het project is uitgevoerd door het Amazon Conservation Team (ACT) Suriname, in partnerschap met het Japan-Caribbean Climate Change Partnership en ondersteuning van de Dienst Elektrificatie Voorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

De bewoners van Tepu zijn dolgelukkig met deze belangrijke ontwikkeling. Wie het dorpsleven kent, kan zijn vreugdekreet inschatten. Veel gemeenschappen worden bij het vallen van de avond letterlijk door de duisternis omhuld, zegt ACT Suriname in een persbericht. Door gebrekkige tot geen elektrificatie, kunnen veel activiteiten – hoewel de bewoners zich vrij goed hebben aangepast aan hun realiteit – niet uitgevoerd worden. Ook overdag was deze voelbaar, aangezien het doorwerkte in het beperkt kunnen uitoefenen van economische activiteiten. Dorpen die beschikken over een aggregaat, zitten soms weken en zelfs maanden zonder stroom door een tekort aan brandstof. Tepu was hierop geen uitzondering.

Minu Parahoe, directeur van ACT Suriname, is heel blij met de oplevering van het zonne-energiesysteem voor het dorp. Zij wijst erop dat voorlichting en monitoring een must zijn. Zo mag het laadvermogen van de batterijen niet zakken naar tot beneden 50% van de capaciteit. Maar ook hierop is de gemeenschap al voorbereid. Het project is één van de duurzaamheidsprojecten van ACT Suriname. “Uitbreiding van de huishoudens op het systeem en/of verbruik anderszins zal uitgebreid worden met panelen en batterijen. Het is berekend voor de toekomst, vandaar dat de opzet modulair is.”

Achtergrond Tepu
De kikker op de rots, dat is de betekenis van Pelelutepu. Het dorp is in vergelijking met andere Inheemse dorpen klein qua aantal inwoners. Er wonen er ongeveer 390 dorpelingen die samen zo een 88 huishoudens vormen. In het dorp wonen er overwegend Inheemsen van de Trio stam en een kleine groep Wayana’s en Akuriyo’s. De dorpsleiding ligt bij stamhoofd Moshesi Shanaupe. Tepu ligt aan de Tapanahonyrivier in het district Sipaliwini. Het dorp werd rond de beginjaren zestig van de vorige eeuw gesticht door christelijke missionarissen. De Inheemsen die toen een nomadenbestaan hadden, kregen op deze manier een vaste verblijfplaats. Tepu wordt omringd door een natuurgebied met indrukwekkende stroomversnellingen zoals de Anora Ituru en een rijke flora en fauna.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July