BvL en ALS voeren actie bij AdeKUS tegen besluit over IOL
07 Jul 2018, 00:01
foto
De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname hebben de ingang van de universiteit vrijdagmorgen én middag geblokkeerd. (Foto's: René Gompers)


Afhankelijk van 'de houding' van de onderwijsminister gaan de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten (ALS) elke dag actievoeren bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). De vakbonden verzetten zich tegen het besluit van de regering om het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) per 1 oktober deel te laten worden van de universiteit.

Ondoordacht en slecht onderbouwd, typeert vakbondsleider Wilgo Valies het besluit van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Er is geen onderzoek geweest, hoe de incorporatie gaat plaatsvinden is onduidelijk, de tijd voor de overgang is te kort, de universiteit zelf is niet voorbereid, er mogen geen nieuwe inschrijvingen meer, de nieuwe lichting zal via een schakeljaar toegelaten kunnen worden wat een jaar achterstand betekent voor de student, de meeste leraren zijn niet gekwalificeerd; slecht 13 procent hebben een masteropleiding,” somt Valies op. “Het IOL heeft 40 jaar lang zijn bestaansrecht bewezen, het is een solide instituut. En nu wil men het gewoon wegdoen.”

De vakbonden hebben twee keer in een dag actiegevoerd. “We komen ’s morgens en ‘s middags. Vrijdagmorgen en 's middags zijn er geen lessen verzorgd. De lokalen waren leeg,” legt Valies uit. De ingang wordt geblokkeerd door een Toyota Vitz. Op de voorbumper hangt een vel papier met de tekst: “Transformatie??? Geen budget, geen ruimte, geen deskundigheid, geen curricula, geen voorbereidingstijd.” Vakbondsleden staan verspreid of in bosjes voor de in- en uitgangen van het complex.

“Natuurlijk willen we onderwijs van hoge kwaliteit, natuurlijk willen de leraren naar Adek, benadrukt Valies. “Maar er is tijd nodig om het hogere doel te bereiken. En geld, want om verder te komen moet men investeren. Daar wordt niets over gezegd. De rechtsposities van de leden zijn anders dan men uitlegt, wel in gedrang.”

Er valt nauwelijks activiteit te bespeuren op het complex. De actie van BvL en ALS vallen samen met de actie van het wetenschappelijk personeel van de universiteit, dat een strijd voert voor loonaanpassing. Het academisch onderwijs ligt al twee weken stil. De politie is net als eerder op de dag aanwezig. De stroom van auto’s is gestremd door de geblokkeerde ingang van het complex. Er ontstaat een file in beide richtingen op de hoofdweg. Op de vraag hoelang de acties nog doorgaan antwoordt Valies: “Dat zal afhangen van de houding van de minister. Wij staan klaar om met de overheid te praten.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May