Maandag proclamatie Actie Comité ALCOA
06 Jul 2018, 15:38
foto


Maandag 9 juli 2018 wordt het Actie Comité ALCOA geproclameerd op een informatie- en planningsbijeenkomst in de vergaderzaal van SetiSRnan aan de Fajadjanstraat te Flora. Wim Bakker deelt mee dat dit comité tot stand is gekomen na langdurig uitblijven van antwoorden van de regering op de vragen gesteld in De Nationale Assemblee over de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst en de daaruit voortvloeiende Memorandum van Understanding (MoU) tussen ALCOA en de regering.

Sedert ALCOA in 2015 aankondigde dat zij de activiteiten in Suriname zou stopzetten, zijn er diverse malen in DNA vragen aan de regering gesteld. In 2017 is de MoU die de afspraken omtrent de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst moest vastleggen, door zowel de coalitie als oppositie verworpen. Sindsdien is de herziene MoU nimmer in DNA beland en zijn de gestelde vragen tot op heden niet beantwoord, stelt het actiecomité. De president, conform artikel 90 van de grondwet, als ook de regering (artikel 116) zijn verantwoording verschuldigd aan DNA. Deze verantwoording blijft consequent uit. Inmiddels is de MoU in werking, onder toezicht van de voorzitter van de daartoe ingestelde presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe. Er vinden werkzaamheden plaats op het gebied in kwestie.

'Eis Actie Comité ALCOA
Actie Comité ALCOA eist antwoorden in deze nationale zaak en beschouwt het als onacceptabel dat deze kwestie nu al sinds 2015 onbeantwoord blijft. De eisen zijn:

1. Dat DNA opkomt voor ons nationaal belang en zich van haar taken en bevoegdheden kwijt en verantwoording afdwingt van de regering conform de Grondwet,
2. Dat de regering volledige openheid van zaken geeft over de inhoud van de MoU en duidelijkheid verschaft over de volgende zaken:
a. Hoe de overdracht van de waterkrachtcentrale te Afobaka in goed functionerende staat zal geschieden en wie de controle en uitvoering daarover krijgt toegewezen
b. Wat er gebeurt met rechten verleend onder de Brokopondo Overeenkomst, aangaande terreinen, wegen, erfdienstbaarheid, belastingvoordelen, enzovoort.
c. Status van de energieovereenkomst van 1999 (afkoop Hydro-energie na sluiting aluminiumfabriek, en het vastgestelde tarief)
d. Is er een assessment gemaakt van de milieu en sociaal maatschappelijke impact van de ALCOA operaties sinds 1958? En wie bekostigd, voort uit, en overziet dergelijke assessment?
e. Wie bekostigt en ziet toe op de rehabilitatie van alle door de operaties van ALCOA van Suralco vervuilde en uitgemijnde gebieden volgens de relevante overeenkomsten, wetten en internationale verdragen?
f. Wat zal gebeuren met de overname van alle opstallen?
g. Wordt alle informatie aangaande de bauxiet industrie in Suriname overhandigd aan de Staat?
h. Is de mogelijkheid geboden aan derden voor een eventuele doorstart van de bauxiet industrie?

Verder wordt geëist dat de regering duidelijkheid verschaft over de bemensing van de presidentiële commissie en mogelijke verstrengeling met particuliere belangen.
Gezien het feit dat er werkzaamheden zijn aangevangen, en de voorzitter van de presidentiële commissie hierover in de media heeft gezegd dat deze ontmanteling zal plaatsvinden, en er maar geen antwoorden komen, acht het comité zich genoodzaakt actie te ondernemen om die antwoorden af te dwingen. Juridische stappen zullen volgen, wordt in het vooruitzicht gesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May