Naipal: Belang van mangrove begrijpen
05 Jul 2018, 06:31
foto
Deelnemers aan de workshop gaan na een presentatie naar de Sediment Trapping Units. Zij krijgen elk een mangroveplantje mee. (Foto's: Yvanka Ozir-Awailame)


Hoogleraar Siewnath Naipal heeft graag dat zoveel mogelijk mensen het belang van mangrove begrijpen. In het gemeenschapscentrum Weg naar Zee worden workshops ‘Mangrove Rehabilitatie en Mangrove plantactiviteiten’ gegeven. Samen met studenten en anderen, werkt Naipal aan het herstel van de mangroveaanplant langs de kuststrook van Weg naar Zee. Door deze workshops wil het team meer informatie verstrekken en ook de gemeenschap de gelegenheid geven om zich in de mangroveactiviteiten te verdiepen.

In de afgelopen 30-40 jaar en in 2015 was het zover dat het gebied Weg naar Zee overstroomd raakte en de dam doorbrak. Dat baart iedereen zorgen, zegt Naipal, die samen met studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname het initiatief nam om Sediment Trapping Units (STU’s) aan te leggen langs de kustlijn in dit gebied. Door de STU’s te plaatsen over een lengte van 800 meter, vindt nu landaanwinst plaats omdat bij het dalen van de waterspiegel bij de overgang van vloed naar eb het sediment achterblijft.

“We hoeven ons vruchtbaar land niet af te staan. We kunnen het omgekeerd winnen, als wij het natuurlijke proces kunnen begrijpen. Door de STU te plaatsen breekt de kracht van het water af. Het water komt wel, maar zonder geweld. Het water stijgt heel rustig, omdat het hier wordt afgebroken. Hierdoor krijgen we wetlands, een nieuw ecosysteem. Het ecosysteem wat er was, wordt hersteld en daarmee komen heel veel vogels en ook vissen”, legt Naipal uit. “In het verleden hebben wij heel wat dammen opgeworpen hier en dat betekent dat elke keer wanneer je een nieuwe dam opwerpt, je een paar stappen achteruit maakt, een paar honderd meter. En dat hebben we niet nodig”.

Tijdens de workshop krijgen de aanwezigen een korte presentatie te zien, waarna zij naar het gebied gaan, waar de STU’s zijn gemaakt. Hier worden nu jonge mangroveplantjes in de zachte kleiboden gestopt. De bedoeling is dat wanneer de planten ongeveer vier meter hoog zijn, dat ze heel veel wortels hebben. Zij gaan dan de golven die binnenkomen op een natuurlijke wijze afbreken. Dan neemt de natuur weer over. “Omdat we meer weten, moeten we het nu anders doen. Ik doe daarom de oproep dat zoveel mogelijk mensen komen kijken, dan kunnen zij zelf zien”, geeft Naipal aan.

“De overheid heeft de taak om dit te beschermen en ze doet het door middel van dammen en dat kost een enorme hoeveelheid geld. Dat geeft niets terug, behalve bescherming. Dit geeft naast bescherming heel veel”. Naipal somt daarbij de mogelijkheden op zoals schoolkinderen die hier kunnen komen voor educatie, toeristen die bijvoorbeeld vogels kunnen spotten. Naipal wil daarom de lokale mensen de kennis van het gebied en de activiteiten bijbrengen en hen zelfs opleiden tot gidsen, zodat ook zij de kennis kunnen overdragen.

“Ik ben dik tevreden met wat we nu hebben. Ik moet eerlijk zijn, ik had dit niet verwacht. Mangrove is een van de belangrijkste ecosystemen dat aan de kustlijn is”, zegt Naipal. Hij legt uit dat mangrovebos 3 tot 4 keer zoveel CO2 vasthoudt als het tropische bos. Dit is de meest makkelijke manier om de kust te beschermen, om de voedselzekerheid te garanderen, toerisme te ontwikkelen. “Dat is voor de lokale mensen heel belangrijk en de regering moet daarbij ondersteuning geven, want hierdoor wordt duurzame werkgelegenheid gecreëerd en we zullen er heel veel baat bij hebben”.

Ook de vertegenwoordiger van de Canada Caribbean Disaster Risk Management Fund (CCDRMF), John Wilson, is heel tevreden over het verloop van het project. Hij is ook aanwezig om erop toe te zien dat het project op de correcte manier word uitgevoerd. “We hebben geprobeerd om de gemeenschap bij het project te betrekken, want dat helpt bij de duurzaamheid daarvan. De CCDRMF heeft USD 76.000 toegezegd aan dit project. De workshops duren tot en met 9 juli, met elke dag een nieuwe groep deelnemers en is geheel gratis.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May