45 jaar na moord: Chileense ex-soldaten veroordeeld
04 Jul 2018, 12:33
foto
Victor Jara was nog maar 40 jaar toen hij werd vermoord. (Foto: Reuters)


Een rechter in Chili heeft acht gepensioneerde soldaten schuldig bevonden aan de moord van de populaire folkzanger Victor Jara in 1973. Een negende verdachte werd veroordeeld voor zijn rol als medeplichtige bij de moord op Jara.

Victor Jara werd de dag na de militaire coup geleid door generaal Augusto Pinochet gearresteerd en meegenomen naar een sportstadion in Santiago. Hij werd daar gemarteld voor andere gevangenen. Dagen daarna werd zijn lichaam dat doorzeefd was door kogels, gevonden.

Soldaten hadden zijn vingers vermorzeld en hem verteld dat hij zijn gitaar nooit meer zou kunnen spelen. De 40-jarige zanger werd beroemd in de jaren zestig en zeventig vanwege zijn protest- en pacifistische liederen als The Right to Live in Peace.

Als lid van de Communistische Partij van Chili was hij een groot voorstander van de socialistische president Salvador Allende, die op 11 september 1973 door generaal Pinochet werd afgezet. Tijdens het 17 jaren durende regiem van generaal Pinochet zijn meer dan 3.000 mensen verdwenen of vermoord.

Victor Jara was één van de ongeveer 5.000 mensen die werden gearresteerd in de onmiddellijke nasleep van de staatsgreep en die werden meegenomen naar het Chili-stadion in de hoofdstad. Degenen die de beproeving hebben overleefd, vertelden hoe de zanger werd ondervraagd en gemarteld, waarbij soldaten op zijn handen trapten en er geweerkolven op sloegen.

Zijn lichaam werd een paar dagen na zijn verdwijning doorzeefd met 44 kogels gevonden. Het was gedumpt naast dat van Littre Quiroga Carvajal, een mede communist die in die tijd directeur van de gevangenissen was.

Acht van de voormalige militaire officieren die werden berecht, zijn veroordeeld tot elk 15 jaar voor de moord op de twee mannen en nog drie jaar voor het kidnappen van hen. De negende kreeg vijf jaar voor zijn rol als handlanger bij de moorden van Jara en Quiroga.

De veroordeling komt twee jaar nadat een jury in de Amerikaanse deelstaat Florida de oud-Chileense officier Pedro Pablo Barrientos aansprakelijk stelde voor de moord op Jara. De jury van Florida heeft de familie van Jara US$28 miljoen schadevergoeding toegekend. Chili heeft om de uitlevering van Barrientos gevraagd, tot nog toe echter zonder succes.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May