WK 2018: Engeland na penalty’s in kwartfinale
03 Jul 2018, 18:22
Harry Kane brengt Engeland op voorsprong vanop de stip in de 57e minuut. (Foto's: Reuters)

Aan drama geen gebrek tijdens het WK-toernooi in Rusland. Engeland heeft de kwartfinales bereikt door de strafschoppenreeks tegen Colombia te winnen met 4-3. Jordan Pickford weerhoudt Carlos Bacca en Mateus Uribe trapt zijn strafschop tegen de doellat. Ook David Ospina van Colombia stopt Jordan Henderson zijn schot. Het is het derde duel in dit toernooi dat is beslist door strafschoppen. Engeland komt zaterdag Zweden tegen in de kwartfinales.

De eerste helft vertoonde een zwak spelbeeld, waarbij geen van beide partijen doelrijpe kansen konden creëren. De tweede helft vertoont hetzelfde patroon totdat Carlos Sanchez een domme fout in de 16 meter begaat op Harry Kane. Arbiter Mark Geiger wijst naar de stip. Kane trapt de bal koelbloedig tegen de netten, 1-0 in de 57e minuut. De zesde voor Kane in dit toernooi.

En dan moet arbiter Geiger steeds vaker ingrijpen en trekt zes gele kaarten voor de Colombianen en twee voor de Engelsen. Terwijl de Engelsen zoeken naar een tweede doelpunt gaan de Colombianen op zoek naar de gelijkmaker. Kane heeft in alle wedstrijden gescoord voor Engeland waarin hij aantrad als aanvoerder.

Het spel wordt vinniger met veel overtredingen en steeds zwermen de spelers om de arbiter na zijn besluit. Even lijkt het erop alsof de Colombianen hun discipline kwijt zijn. Net wanneer Engeland wacht op het laatste fluitsignaal, lukt het Yerry Mina ver in blessuretijd de gelijkmaker te scoren en daarmee een verlenging van de wedstrijd af te dwingen. Pickford redt nog prachtig op een kanonschot van de ingevallen Uribe. Uit de hoekschop die daarop volgt kopt Mina de bal tegen de netten, 1-1 in de 93e minuut. En weer is het Mina die de beslissing brengt voor de Colombianen. Engeland baalt. Colombia bereikte de kwartfinales voor het eerst in Brazilië vier jaar geleden. Kan het dat herhalen?

De verlengingen, de Colombianen gaat los, ze komen keer op keer dichtbij, maar kunnen niet afronden. De Engelsen lijken uitgeput. De gelijkmaker in blessuretijd heeft de Colombianen energieker gemaakt. Ze domineren het spel. Beide partijen komen af en toe dicht bij een doelpunt, maar steeds staat of de goalie daar of de verdediger. Dan volgt de strafschoppenreeks, waar de Engelsen koelbloediger blijken.

Middenvelder James Rodriguez moest van de banken en in tranen toekijken hoe Colombia werd uitgeschakeld. Hij was niet fit genoeg voor dit duel. Kane heeft op dit toernooi de meeste doelpunten, zeven.

In de kwartfinales komt Uruguay uit tegen Frankrijk, Brazilië neemt het op tegen België, Rusland krijgt Kroatië tegenover zich, terwijl Zweden tegen Engeland uitkomt.