Keti Koti groots herdacht; nu de geestelijke bevrijding
03 Jul 2018, 00:57
foto
Het publiek heeft kunnen genieten van verschillende optredens tijdens de manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein zondag. (Foto's: René Gompers)


155 jaar Keti Koti is een week lang groots herdacht en uitbundig gevierd. De laatste feestelijkheden hebben zich in Fort Zeelandia en het Onafhankelijkheidsplein geconcentreerd. De boodschap van verschillende sprekers op verschillende plekken is nagenoeg hetzelfde: “De nakomelingen van de tot slaafgemaakte Afrikanen hebben alle recht op feestvieren. Maar het is de hoogste tijd om zaken anders aan te pakken, om te breken met de laatste restjes van gebondenheid, om zodoende uiteindelijk waarlijk vrij te zijn.”

Terwijl bij het Nola Hatterman Instituut een Prisiri Banya gaande was, is er op het Onafhankelijkheidsplein een multiculturele manifestatie gehouden. Daar heeft Dorenia Babel, de Okonfo fu Kondre (hoofd wintipriesteres) de boodschap herhaald: “De ketting is gebroken. We zijn vrij. Echter, de ketting is doormidden gesneden en de boeien zitten nog aan de polsen. Die boeien moeten we zelf verbreken. Nu.” Dezelfde boodschap is eerder bij een plengoffer op het Vlaggenplein benadrukt door winti's: “Wi fri na skin ma yeye tai!”

De nakomelingen van de tot slaafgemaakten moeten kracht putten uit de positieve energie, geeft Babel aan. De groep bezit genoeg kennis en kunde waar het uit kan putten. “Het is de kracht van Anana die ons de zekerheid geeft in dit leven. Wat wel van ons geëist wordt is dat un wroko. Un no kan s’don nanga so anu da un wakti mek’ Anana gi unu. We moeten werken.”

President Desi Bouterse merkt op dat hij bijna de zelfde boodschap in gedachten had. Hij is blij dat het proces naar geestelijke bevrijding de laatste jaren steeds sneller loopt, bij de nazaten van de slaven en de andere groepen die door de koloniale heersers naar Suriname zijn gebracht. Dit is belangrijk voor natievorming. De optredens van de verschillende etnische groepen op het zelfde podium is daar een klein voorbeeld van haalt hij aan. De ontwikkeling van het land moet SME gebeuren, Samen Met Elkaar, wordt er aangehaald door de president, minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren.

De Evangelische Broedergemeente in Suriname heeft de Emancipatie gevierd in het Jeugdcentrum. Daarvoor is zondag een dankdienst in de Grote Stadskerk gehouden van waaruit in een kleurrijke optocht is getrokken naar de plek van het feest. “We moeten er voor waken dat we niet modern gekolonialiseerd worden,” merkt dominee Clifton Walker op. Hij merkt op dat er krachten zijn die wederom hun onderdrukkende rol willen innemen. “We zijn 155 jaar verder maar er moeten nog meer stappen worden gezet. We moeten net als de strijders van het eerste uur Kodjo, Mentor, Joli Couer, alert zijn. Want als we niet opletten kunnen we op een hele moderne manier, heel subtiel, weer daarin gaan belanden. Dat willen we niet, als samenleving niet, als kerk niet.”

Herrenberg roept op om de eenheid op verschillende gebieden te koesteren. “Er zijn een heleboel culturele en religieuze groepen in het land. Dat is ons rijkdom. We leven al jaren in harmonie en gecoördineerd met elkaar. Maar de laatste tijd we shi tak wan tu man e mak wan tu verkiek. Ik roep op; mek un hor eng lek fa a de want unu no habi behoefte na spanning, religieus, cultureel, maatschappelijk.” De avond op het Plein is afgesloten met het Militair kapel. President Bouterse en een groep ministers hebben de benen flink losgegooid.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May