Guyana wint FIBA-basketbal toernooi Caribisch Gebied
01 Jul 2018, 00:57
Guyana is kampioen geworden van de FIBA AmeriCup 2021 Caribbean Pre-Qualifier. Het buurland is met deze overwinning het beste van het Caribisch Gebied. (Beeld: FIBA)

Guyana is ongeslagen en verdiend kampioen geworden van de FIBA AmeriCup 2021 Caribbean Pre-Qualifier die van 24 tot 30 juni is gehouden in de Anthony Nesty Sporthal. Antigua & Barbuda werd zaterdagavond verslagen met 83-70. Kampioen én semi-kampioen kwalificeren zich voor de FIBA AmeriCup 2021 Qualifiers die begin september worden gespeeld. Suriname heeft de derde plek niet kunnen pakken zaterdagavond en is op de vierde plaats geëindigd.

Aan het toernooi hebben tien landen deelgenomen. Haïti is door de International Basketball Federation (FIBA) uit het toernooi gehaald omdat er acht ongerechtigde spelers ingezet zijn. Tot dan had Haïti geen enkele wedstrijd verloren. De landen hebben vijf wedstrijden gespeeld met één rustdag. De vermoeidheid was op de laatste dag duidelijk merkbaar. Guyana bleef onvermoeibaar doorspelen en had duidelijk overwicht op Antigua & Barbuda, vooral in het laatste quarter.

Over het algemeen is coach Ludwig Belgrave tevreden. De laatste wedstrijd zaterdag tegen Barbados om de derde plaats, zijn er onnodige fouten gemaakt. Suriname had deze wedstrijd niet hoeven te verliezen. De wedstrijd eindigde gelijk (67-67). In extra tijd (5 minuten) heeft Barbados Suriname met 81-75 verslagen en gaat met brons naar huis.

De Surinaamse Basketbal Associatie, de Caribische Basketbalconfederatie en de FIBA kijken terug op een geslaagd toernooi. Eerder in de maand is ook de FIBA Women’s Caribbean Cup gehouden in het Anthony Nesty Sporthal. Daar zijn de Cubaanse vrouwen de kampioen geworden. Suriname eindigde op de 6e plek, terwijl Guyana met plaats nummer 7 de laatste werd.