Naks presenteert wervelende 'Jenge show' in CCS
30 Jun 2018, 07:44
foto
De Watra Ingi leeft zich uit tijdens de Jenge show van Naks. De muziek wordt luider en indringender. Het publiek geniet van het optreden. (Foto's: René Gompers)


De Watra Ingi wil het podium nog niet verlaten. Dan wordt er harder gedanst, de marakka's worden extra geschud om de geest te overtuigen. Dan stemt de Ingi toe om te gaan want de 'Jenge show' moet ook eens een keer afgesloten worden. Sensatie, extase, kleurrijke outfits, meezingers en dansies, ingrediënten die de tweede editie van de Jenge show tot een succes hebben gemaakt. “Een 'Jenge show' is niets anders dan het tentoonstellen van Naks aan Suriname en de wereld,” legt Sjachnaz Pengel van Naks trots uit.

De verschillende afdelingen, commissies en werkgroepen bij Naks hebben vrijdagavond laten zien dat het de grootste culturele organisatie is, geeft Pengel aan. Het evenement is onderdeel van de Krioro Wiki, een van de vele activiteiten om 155 jaar afschaffing van de slavernij te gedenken en te vieren op 1 juli. CCS lijkt te klein voor de spetterende show die door een publiek, dat voor een groot deel traditioneel gekleed was, is bezocht.

Toneel, fosten prey, odo's, klederdrachten, dansstijlen, wijsheden zijn enkele van de fragmenten die zijn tentoongesteld uit de cultuur van de nakomelingen van de tot slaafgemaakte Afrikanen. Verschillende organisatie doen op verschillende plekken nog meer cultuuruitingen. Op 1 juli is Naks weer aan de beurt en zal een Gran Tak Tangi, een gebedsdienst en een Banya Prisiri in Fort Zeelandia houden.

Sommige muziekstijlen, dansen, liederen en winti's hebben een Inheems element. Het bewijs dat de Ingi een goede vriend was en is voor de slaven en hun nakomelingen. “Kan niet anders, un kon mit’ en dya,” geeft Pengel aan. “We zijn die Ingi komen aantreffen, we zijn mati's geworden, we zijn familie geworden. Die Ingi heeft ons opgevangen, die Ingi heeft ons begeleid, die Ingi stond altijd naast ons. We gaan verder met de Ingi's en natuurlijk met alle allemaal die erbij zijn gekomen.” Met een spetterend optreden heeft een jongeren afdeling de Watra Ingi uitgebeeld.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens de regering het publiek toegesproken. “Uiterlijk verschillen we van elkaar, cultureel zijn we een collectief, onze psyche is een collectief,” merkt hij op. “Als we in het bos gaan, houden we rekening met bepaalde dingen, als we in het water gaan houden we rekening met de liba mama of liba winti die daar is. Als we een huis gaan bouwen houden we rekening met de gron ma. We doen het allemaal, we weten dat we iets moeten doen, dat is onze collectieve psyche,” licht Adhin toe. Hij drukt de nakomelingen van de tot slaafgemaakten op het hart om hun tradities en cultuur te bewaren. Van alle plekken is het de nazaten alleen in Suriname gelukt om de cultuur en tradities te behouden geeft hij aan. Het zijn deze elementen die een beschaving helpen vormen stelt hij.

Pengel roept de nazaten op om goed voor de dag te komen op 1 juli. “Un wer’ un prodo kon. Laat de mensen zien dat we feest vieren en bezinnen. We mogen plezier hebben. Laten we weten dat het 155 jaren geleden is dat onze voorouders gezwoegd en geploegd hebben, dat ze de vrijheid gebracht hebben. Ze hebben het niet gekregen, ze hebben ervoor gestreden, ze hebben ervoor gewerkt. Suriname, vooral den Krioro sma, mek kondre shie tak wi na wan!” De Krioro Wiki wordt vandaag voortgezet met Fosten Prey te Clevia vanaf 10 uur, een Keti koti Happening te Peperpot om 12 uur, een Misi Keti Koti show in de Congreshal om 18 uur en de traditionele Fakkelloop vanaf de Heiligenweg om middernacht.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May