Oppositie stelt vragen aan regering over drugsvangsten
27 Jun 2018, 00:00
foto
Oppositieleden hebben dinsdag de aandacht van de regering gevraagd over de vele drugsvangsten die in het buitenland worden gedaan, waarbij Suriname genoemd wordt. (Foto: Raoul Lith)


De bezorgdheid over de vele drugsvangsten in het buitenland, afkomstig van schepen die Suriname hebben aangedaan, is dinsdag ook aan de orde gesteld tijdens agendapunt 'Rondvraag' in De Nationale Assemblee. Suriname krijgt een slecht imago hierdoor. De Assembleeleden Krishna Mathoera (VHP), Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) hebben hierover vragen gesteld aan de regering. Er is nog geen antwoord gegeven.

Mathoera voert aan dat er zoveel berichten zijn van grote hoeveelheden drugs die in beslag worden genomen. Zij wil weten of de regering bekend is met deze berichten. Hoeveel rechtshulpverzoeken zijn verzonden, wil zij weten. "Wat heeft de regering de afgelopen jaren gedaan om te voorkomen dat zoveel drugs in het land komt en weer uitgaat," vraagt Mathoera.

"Ik maak mij ook zorgen over de drugsvangsten uit Suriname. Ik vind het niet goed. Iedere keer wanneer wij horen dat er vangsten zijn van drugshoeveelheden uit dit land, krijgt Suriname een hele slecht reputatie daardoor en we kunnen dat niet blijven aanzien. Dus we vragen de regering om ons daar concreet en duidelijk antwoord op te geven," betoogt Breeveld.

"Kan de regering aangeven of het juist is dat er drugs is geladen voor de kust van Suriname? En wat doen al de instituten welke in leven zijn geroepen om drugscriminaliteit te bestrijden?" is de vraag van Jogi.

In de afgelopen vier maanden is in verschillende landen ongeveer 6200 kg cocaïne onderschept, waarbij Suriname is genoemd. Enkele van de schepen hebben de haven van Paramaribo aangedaan. Op zee is vanuit het moederschip ook drugs op jachten overgeladen. Maandag maakte de Spaanse politie bekend dat op een jacht 1.850 kilo cocaïne onderschept. De drugs zouden via een schip dat in de haven van Paramaribo was, op zee zijn overgeladen. Verder hebben de douanediensten van België eerder deze maand een lading van 317,8 kilo cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen.