WK 2018: Australië heeft nauwe kans op kwalificatie
26 Jun 2018, 10:21
foto
Australië maakt nog een kleine kans op kwalificatie voor de volgende WK-ronde. (Foto: Reuters)


In Groep C moet Australië tegenstander Peru verslaan als het kans wil maken om naar de volgende ronde te gaan. Maar dan moet Denemarken verliezen en moet Australië het doelsaldo van de Denen overtreffen. Er is dus nog een kleine kans dat Australië doorgaat naar de laatste 16. Dat ene punt dat het tegen Frankrijk heeft verdiend in de openingswedstrijd, zou cruciaal kunnen blijken als het Peru verslaat en Denemarken verliest tegen Frankrijk. Daarbovenop moet Australië meer ballen scoren dan de Denen nu hebben. Denemarken heeft in zijn beide wedstrijden elk een doelpunt gemaakt.

De Nederlandse coach van Socceroos, Bert van Marwijk, hoopt dat Frankrijk vandaag wint. "Ik denk dat de spelers van Frankrijk ook hun eigen trots hebben. Ze hebben twee keer gewonnen, maar ze speelden niet goed en ze willen de hele wereld bewijzen dat ze één van de beste teams zijn," zei de 66-jarige coach, die Nederland in het WK 2010 naar de finale leidde. "Ik geloof dat ze hun uiterste best zullen doen." Dit zou de laatste wedstrijd van Van Marwijk kunnen zijn als coach van Australië. Hij is immers alleen gecontracteerd voor het toernooi.

Peru ligt na twee nederlagen uit het toernooi, hoewel voor aanvoerder Paolo Guerrero de wedstrijd tegen Australië significant zal zijn. De 34-jarige zou het WK missen, omdat hij een verbod van 14 maanden had gekregen, nadat hij positief was getest op een cocaïne bijproduct in thee. Maar zijn tegenhanger uit Australië, samen met de aanvoerders van de twee andere partijen in Groep C, deden een oproep om hem te laten spelen op het toernooi. Guerrero heeft beloofd Jedinak te bedanken door hem voor de aftrap een "dikke knuffel" te geven.

Frankrijk vs Denemarken
Frankrijk heeft zich al geplaatst voor de achtste finales en een punt tegen Denemarken zou ‘Les Bleus’ groepswinnaar maken. Als Denemarken één punt uit het duel kan halen, zou het zich kunnen kwalificeren voor de volgende ronde. Ook als Australië verliest van Peru is de kans reëel voor Denemarken. De Denen zouden de groep kunnen leiden met een overwinning.

Ondanks de teleurstellende prestaties in minimale overwinningen tegen Australië en Peru, staat Frankrijk onder druk. Het is echter onwaarschijnlijk dat het op zijn lauweren zal rusten, in zijn poging Kroatië te ontwijken dat Groep D aanvoert. De Kroaten hebben indruk gemaakt in hun twee voorgaande duels, tegen Argentinië wonnen ze met 3-0 en tegen Nigeria werd het 2-0. Als Frankrijk gelijk speelt tegen Denemarken zit het in een gunstigere positie om als groepswinnaar in de achtste finale tegen mogelijk Argentinië of Nigeria uit te komen.

Coach Didier Deschamps zal waarschijnlijk proberen te werken met een team dat sterk genoeg is om die uitkomst te verzekeren en tegelijk de mogelijkheid biedt om de bankspelers speeltijd te geven. Antoine Griezmann past in die categorie. De spits van Atletico Madrid scoorde uit een penalty de 2-1 overwinning op Australië, maar is langzaam op gang gekomen. Hij hoopt zijn niveau te bereiken naarmate het toernooi vordert.

Denemarken is van plan om voor het eerst sinds 2002 de volgende ronde op een WK-toernooi te bereiken. De Denen hebben gelijk gespeeld tegen Australië en hebben gewonnen van de Peruanen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May