WK 2018: Ook Portugal kruipt door het oog van de naald
25 Jun 2018, 18:15
Cristiano Ronaldo krijgt zijn eerste kans al in de 2e minuut van het duel.
(Foto's: Reuters)

Het duel tussen Portugal en Iran is er een vol statistieken. De video-assistent- scheidsrechter (VAR) beslist in vijf gevallen waaronder twee keer strafschoppen, -aan elke zijde één – en een gele kaart voor Cristiano Ronaldo. Dat de aanvoerder van Portugal en sterspeler van Real Madrid ook maar mens is, blijkt wanneer hij zijn strafschop gestopt ziet door doelman Ali Beiranvand. Iran had in blessuretijd, Portugal nog in extremis uit het WK kunnen kegelen, maar Mehdi Tarema schiet de bal in de zijnetten wanneer hij in de 95e minuut alleen komt te staan met doelman Rui Patricio.

Iran gaat heroïsch uit het toernooi en Portugal die zich als tweede plaatst in Groep B komt in de achtste finales uit tegen Uruguay. Spanje die gelijk heeft gespeeld tegen Marokko, leidt groep B door een beter doelsaldo. 'La Roja' komt in de achtste finales uit tegen Rusland.

De Portugezen zitten vanaf het begin beter op de bal, maar falen de Iraanse verdediging open te breken. Aanvoerder Cristiano Ronaldo krijgt via Joao Mario al in de 2e minuut een kans. Beiranvand moet twee keer redden. De Portugezen blijven het doel van Beiranvand belagen. Een schot van Mario gaat over. Bij het stoppen van een voorzet van Ricardo Quaresma, laat de goalie de bal tussen zijn handschoenen glippen. Er is geen Portugees dicht bij om het af te straffen. Portugal blijft druk uitoefenen.

Quaresma en Ronaldo spelen goed op elkaar in, maar de Iraanse muur houdt stand.
Patricio redt twee keer in het eerste half uur. Een schot van Alireza Jahanbaksh klemt de goalie vast, maar hij krijgt de schoen van de Iraniër in het gezicht. Medische verzorging. Bij de tweede aanval is Jahanbaksh weer betrokken. Hij breekt pijlsnel uit, Raphael Guerreiro stopt hem met een sliding wat hem de gele kaart oplevert. Vervolgens moet Patricio zich inzetten om een kopbal van Saeid Ezatolahi na een vrije trap van Jahanbaksh, vast te klemmen.

Dan is het Quaresma die de ban breekt in de 45e minuut. Aangespeeld door Adrien Silva schiet hij met zijn rechterbeen buiten de 16 meter in de bovenlinkerhoek. Een poging van Quaresma minuten eerder ging over het doel, terwijl het schot van Ronaldo zijn in de 40e minuut uit de netten wordt gehouden.

De Iraanse verdediging maakt het de Portugezen moeilijk om door te breken, terwijl Ronaldo goed in bedwang wordt gehouden door zijn directe belagers. Zijn ploegmakers kunnen hem moeilijk aanspelen.

Kort na de rust krijgt Portugal een strafschop. Niemand minder dan Ronaldo wordt neergehaald als hij zich opmaakt om de bal op het doel te schieten. Arbiter Enrique Caceres die aanvankelijk geen overtreding zag, wijst naar de stip na tussenkomst van de VAR. Ronaldo zet zich achter de bal, trapt naar rechts, maar doelman Beiranvand kiest voor dezelfde hoek. Gered, het blijft 1-0 voor Portugal in de 53e minuut. Na Lionel Messi van Argentinië mist dus nu ook Cristiano Ronaldo een strafschop in dit toernooi.

De frustratie van de Iraniërs vertaalt neemt toe, naarmate Portugal de bal binnen de eigen gelederen blijft rond tikken. De Iraniërs lopen zich te pletter en de Portugezen het leer maar rustig rond spelen. Ronaldo krijgt even genoeg van het rond tikken en probeert het vanop afstand, recht in de handen van Beiranvand.

De Iraniërs krijgen blessure tijd een strafschop toegewezen, -weer via VAR – voor het spelen van de bal met de hand. Karim Ansarifard verzilvert voor Iran in de 93e minuut. En dan volgen er zinderende vier minuten. Mehdi Taremi komt in de zes meter alleen te staan voor doelman Patricio. Hij trapt de bal tegen de zijnetten. Portugal ontsnapt. Maar dan komt Saman Ghoddos. Zijn pass is echter te lang. Portugal moet alle zeilen bijzetten en kruipt door het oog van de naald. Een verlies zou immers betekenen dat de Portugezen hun koffers konden pakken.