WK 2018: Spanje ontsnapt aan nederlaag
25 Jun 2018, 17:29
Marokkaanse voetballers vieren hun eerste doelpunt op het WK. (Foto's: Reuters)

In de Baltika Arena in de speelstad Kaliningrad troffen Spanje en Marokko elkaar voor hun laatste wedstrijd in groep B. Voor Marokko was deze wedstrijd van administratieve waarde, terwijl Spanje voldoende had aan een gelijkspel om de achtste finale te halen. Na een 1-1 ruststand, eindigde de stand ook in evenwicht: 2-2. Hierdoor is Spanje als groepswinnaar over naar de achtste finale.

Hoewel een plaats in de achtste finale een brug te ver was voor Marokko, speelden de Afrikanen alsof hun leven ervan afhing. Voetbalminnaars kregen een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld, waarbij Khalid Boutaib in de 15e minuut tegen de verwachtingen in, het eerste doelpunt voor Marokko scoorde op het WK, na een misverstand tussen Andres Iniësta en Sergio Ramos: 0-1. Spanje schakelde een tand hoger en binnen vijf minuten trok Francisco Alarcón, op aangeven van Andres Iniësta, de stand gelijk: 1-1.

In de 25e minuut liet Boutaib de kans liggen om Marokko weer de leiding te geven. Hij schoot tegen doelman David De Gea aan. Aan de andere kant was het Diego Costa die verzuimde te scoren voor Spanje. Opvallend was het record aantal gele kaarten voor Marokko. Maar liefst 4 gele kaarten binnen 10 minuten. Op slag van rust bereidde Iniësta weer een doelpunt voor, maar Diego Costa kwam centimeters tekort om de bal in het vijandige doel te plaatsen. Hierdoor gingen ploegen gelijkwaardig de pauze in.

In de 55e minuut raakte Nordin Amrabat de kruising tussen paal en lat, maar de bal verdween niet in het doel. In de 62e minuut voorkwam Romain Saiss met het hoofd een doelpunt van Francisco Alarcón. In de 81e minuut kopte Youssef En-Naseyri Marokko weer aan kop en zorgde voor nagelbijtende Spaanse supporters en coach: 1-2. In blessuretijd bracht Iago Aspas Spanje weer langszij met een fraai hakje: 2-2. Dit doelpunt had veel weg van buitenspel, maar de Video Assistent Scheidsrechter besliste dat het doelpunt geldig was, zo ontsnapte Spanje aan een blamage.

Spanje gaat als groepswinnaar over naar de achtste finale, terwijl het WK voor Marokko voorbij is.