WK 2018: Denemarken leidt groep C na gelijkspel
21 Jun 2018, 11:11
Een niet te stoppen Christian Eriksen brengt met een fantastisch doelpunt zijn land op voorsprong. (Foto: Reuters)

Het duel in Samara tussen Denemarken en Australië is in een gelijkspel (1-1) geëindigd na doelpunten van Eriksen en Jedinak in de eerste helft. Daarmee komt Denemarken op vier punten uit twee wedstrijden en zit het voorlopig aan kop in groep C. Australië pakt zijn eerste punt en is nog niet uitgeteld. In deze groep spelen Frankrijk – Peru later op de dag.

Denemarken krijgt een prachtige start als middenvelder Christian Eriksen onstuitbaar de openingstreffer in de 6e minuut in de netten van Mat Ryan plaatst. Het is aanvaller Nicolai Jorgenson die Eriksen (Tottenham) de bal toespeelt waarna deze het leer fraai oppakt en trapt in het bovennet. Eriksen heeft nu dertien doelpunten en vijf assists in zijn laatste 15 optredens voor Denemarken.

Australië komt niet tot veel kansen tot de video-assistent-scheidsrechter het een strafschop toekent nadat de bal tegen de arm van Yussuf Poulson was gekomen na een kopbal van Mathew Leckie. Net als tegen Frankrijk zet Mile Jedinak de penalty om in 1-1 in de 38e minuut. Het is de eerste keer dat Kasper Schmeichel is verslagen in 571 minuten spelen op internationaal niveau.

Met zijn derde strafschop die hij verzilverde op een WK-finale komt hij in het rijtje van zes andere spelers die minstens drie keer scoorden vanop de stip tijdens een WK: Rob Rensenbrink (4), Gabriel Batistuta (4), Eusebio (4), Johan Neeskens (3), Hristo Stoichkov (3) en Fernando Hierro (3). Jedinak is ook de tweede beste scoren in de WK-geschiedenis van Australië na Tim Cahill met vijf.

In de tweede helft van het duel gaat Australië er echt tegenaan. De 'Socceroos' creëren kansen, maar zijn inefficiënt in de afwerking. Een harde voorzet van invaller Daniel Arzani in de 81e minuut kan niet worden verlengd door een van zijn teamgenoten. Kort daarvoor zorgde de 19-jarige speler voor een voorzet, waarmee hij Leckie de kans gaf de bal in te koppen. Maar Leckie mist. In de 88e minuut komt een schot van Arzani op de vuisten van Schmeichel en bijna gelijk moet de Deense stopper redding brengen na een uithaal van Leckie. In de laatste reguliere tien minuten wordt de Deense doelman keer op keer op proef gesteld.

Maar ook Eriksen staat niet stil. In de 90e minuut trapt hij naar het doel van Ryan, maar zijn schot gaat naast de netten. In de vier minuten extra tijd krijgt Denemarken nog een hoekschop. Maar de bal belandt via invaller Martin Braithwaite in handen van de Australische goalie.