WK 2018: Saudi's liggen eruit
20 Jun 2018, 14:30
Barcelona-spits Luiz Suarez maakt het verschil in het duel tegen Saudi-Arabië, 1-0. (Foto: Reuters)

Het WK-toernooi voor Saudi-Arabië zit erop. Ze hebben geen punten uit twee gespeelde wedstrijden. Een doelpunt van Luiz Suárez in het eerste halfuur, brengt Uruguay op zes punten uit twee duels. Eerder moest ook Marokko (Groep B) eraan geloven. Het lukte de Marokkanen ondanks goed spel niet om te scoren. Uruguay zit in de achtste finales en Saudi-Arabië ligt eruit in Groep A.

Het duel was matig met meer balbezit voor de Saudi’s die dat niet hebben kunnen uitbuiten. Fahad Al-Muwallad krijgt in de 20e minuut een kans, maar mikt over het doel van Fernando Muslera. De Saudi’s zijn beter op de bal dan in hun openingsduel tegen gastland Rusland.

Drie minuten later pakt Suárez een blunder van doelman Mohammed Al-Owais gretig vast. Al-Owais is de vervanger van goalie Abdullah Al Mayouf die vijf keer verslagen werd in de openingswedstrijd. Na een hoekschop bokst hij naast de bal, Carlos Sánchez verlengt en Suárez is er als de kippen bij. Hij heeft niet meer dan een tik nodig om het leer in het doel te werken, 1-0. De spits van Barcelona is daarmee de eerste Uruguayaan die op drie verschillende WK-toernooien heeft gescoord. Voor dit WK is dit zijn eerste goal.

De Saudi’s zijn niet aangeslagen met hun achterstand en creeren een kans via een voorzet van Salem Al-Dossari. Aanvoerder Diego Godin laat zich pakken en schiet Hattan Bahebri bijna de gelijkmaker binnen. Op het half uur trekken Suárez en co zich terug en beheren de Saudi’s de bal.

Al-Muwallad probeert het nog twee keer goed voor de rust. In de 39e minuut komt hij gevaarlijk in de rechterhoek, maar hij schuift uit. Kort daarna dikt hij weer op een vlijmscherpe counter. De dieptepass van zijn ploegmakker is net te hard en Muslera ruimt op.

In de twee helft lijken de ploegen uitgeblust. Op een kopbal van Carlos Sanchez (61e minuut) na op aangeven van Edinson Cavani, tikken de minuten weg. Sanchez zijn kopbal gaat over het doel. Ook Caceres zijn kopbal enkele minuten daarna gaat over de kooi van Al-Owais. In de 80e minuut krijgt Cavani zelf de kans om de score op te trekken. Hij kopt en draait de bal nipt naast de verste paal. Vijf minuten later wordt zijn schop na een razendsnelle counter weggeveegd door de Saudische goalie.

In de extra vijf minuten lukt het de Saudi’s ook niet de gelijkmaker te scoren. Hun treffen met Egypte op 25 juni zal slechts van technische waarde zijn. Alle acht overwinningen op een WK heeft Uruguay met een verschil van één doelpunt gewonnen.