WK 2018: Ook Senegal zorgt voor verrassing in Groep H
19 Jun 2018, 14:17
De Senegalese spelers vieren de autogoal van de Poolse Thiago Cionek. (Getty Images)

Het is Polen niet gelukt door de stugge verdediging van Senegal te komen. Het zestiende duel in dit WK-toernooi heeft een autogoal Thiago Cionek gezien, wat de wedstrijd na bijna 40’ minuten tot leven bracht. Nog een Poolse blunder in de 60e minuut zorgt ervoor dat Senegal voor de eerste keer zijn WK-opener wint. Grzegorz Krychowiak scoort in de 86e minuut nog het eerste doelpunt voor zijn land op dit toernooi, 1-2.

Resumerend is het verschil duidelijk te zien tussen een grote speler –Robert Lewandowski- en een groot team –Senegal-. In de laatste twintig minuten van het duel komt Polen opzetten. Lewandowsky die tot dan bijna onzichtbaar was, creëert enkele mooie momenten. Maar Senegal blijft alert.

De wedstrijd begint zwak en komt tot leven in de 37e minuut als Cionek het leer in eigen doel trapt. Idrissa Gueye waagt een kans met een laag schot op het doel en met een enorme afbuiging raakt de bal de voet van verdediger Cionek en rolt het voorbij Wojciech Szczesny. De Senegalezen vieren het doelpunt alsof zij zelf hebben gescoord. Maakt niets uit, ze staan voor, 1-0.

Dan komt de tweede opdoffer voor Lewandowsky en co. Senegal verdubbelt zijn voorsprong in de 60e minuut via M’baye Niang. Even lijkt het erop dat Polen in het spel komt, maar dan faalt zijn defensie. Een Poolse blunder, waar ze voor worden gestraft.

Middenvelder Krychowiak speelt een doelloze, stuiterende bal terug op doelman Szczesny, die 35 meter van zijn lijn sprint. Niang, die het signaal krijgt van de scheidsrechter om terug te keren op het veld, knijpt er tussen en heeft een vrije loop op doel voordat hij de bal in een lege kooi knalt, 2-0. Het ongenoegen bij de Poolse fans klinkt in een fluitconcert in het Spartak Stadium. Niang heeft nog nooit eerder voor Senegal gescoord. Hij had slechts een schot op dit toernooi wat hem zijn eerste internationale goal heeft opgeleverd.

Bij Polen lijkt er iets te gebeuren wanneer Milik in de 70e minuut in de box duikt en buigt een lage voorzet van Piszczek aan de eerste paal naast. Het is dan pas de eerste keer dat de Napoli-aanvaller in de zestien komt. Hij verspeelt de kans op de 1-2. Maar dan zorgt Krychowiak voor wat spanning. Hij kopt een vrije trap van Zielinski tegen de netten achter Khadim Ndiaye. De PSG-middenvelder spoelt daarmee zijn eerdere blunder niet weg, want Senegal haalt de volle buit binnen.