WK 2018: Japan revancheert zijn 4-1 nederlaag
19 Jun 2018, 11:21
De eerste rode kaart in dit toernooi is voor Carlos Sánchez voor handbal met nog geen vier minuten in het duel tegen Japan. (Foto: Reuters)

Japan krijgt in het eerste treffen in Groep H een droomstart als Carlos Sanchez in nog geen drie minuten van het spel de rode kaart krijgt en Shinji Kangawa vanop de stip zijn 31e doelpunt scoort voor Japan. In de vijftiende wedstrijd van dit toernooi valt dus de eerste rode kaart. Met tien man blijft Colombia echter niet treuren en gaat er vol tegen aan. Kort na het eerste half uur tekent Juan Quintero voor de gelijkmaker. Maar invaller Keisuke maakt direct na zijn aantreden het verschil. Via een hoekschop stuurt hij Yuya Osaka voor het tweede Japanse doelpunt, 2-1.

Voor Japan is de overwinning een revanche voor de 4-1 nederlaag vier jaar geleden. Het is ook de eerste zege voor een Aziatisch land tegen een Zuid-Amerikaanse natie op een WK. Voor Colombia betekent het verlies dat ze in de komende twee duels hard ertegen aan moeten gaan.

Het duel begint dramatisch voor Colombia. David Ospina pareert een schot van Yuya Osaka, waarna Shinji Kagawa schopt maar dan strekt Carlos Sánchez zijn hand om het leer te heroveren. Arbiter Damier Skomina is onverbiddelijk en trekt de rode kaart. Sánchez eruit na twee minuten en 56 seconden, strafschop voor Japan en Colombia met tien man verder. Het is de eerste rode kaart in de 15 wedstrijden van dit toernooi en de twee snelste die op een WK is gegeven. Jose Alberto Batista van Uruguay kreeg in het duel tegen Schotland in 1986 na 84 seconden de rode kaart.

Kagawa neemt de verantwoordelijkheid vanop de elfmeter stip en scoort, 1-0. Luttele minuten daarna is Radamal Falcao dicht bij de gelijkmaker. Hij verlengt een vrije trap van Juan Quintero aan de eerste paal, maar doelman Eiji Kawashima klemt vast. Ook kort na het eerste halfuur is er opnieuw dreiging van Falcao. Hij buigt een voorzet van Quintero in de grijpgrage armen van Kawashima. Falcao is met 29 doelpunten de topschutter van Colombia ooit.

In de 31e minuut pleegt coach Jose Pekerman een technische wissel door Cuadrado te vervangen door de defensieve middenvelder Wilmar Barrios. Acht minuten later zorgt Quintero voor de gelijkmaker met een vrije trap in de korte hoek. De rust gaat in met een 1-1 stand.

Met nog een half uur spelen in de tweede helft wordt de goalscorer van Colombia gewisseld voor James Rodriguez, die niet fit genoeg was om te starten. In de 69e komt een dubbele wissel, de Japanse sterspeler Keisuke Honda komt in de plaats van Kagawa. En Jose Izquierdo wordt vervangen door aanvaller Carlos Bacca.
Vier minuten na de wissel scoort Japan zijn tweede doelpunt via Yuya Osako. Hij krijgt de bal aangespeeld door niemand minder dan Honda via een hoekschop, die hij tegen de netten knalt. Meteen zijn 8e internationale goal.

De eerste grote kans na de rust voor Colombia komt via invaller Rodriguez in de 78e minuut. Door interventie van Osaka verdwijnt zijn schot echter voor een hoekschop. Die blijft na geharrewar hangen, waarna ook Bacca zijn schot geblokt ziet.
De wissel van Cuadrado laat een wrange smaak na, terwijl het inbrengen van Honda een meesterlijke zet was. Het inzicht van twee coaches….?