WK 2018: Portugal wijkt geen duimbreed voor Spanje
15 Jun 2018, 17:19
Cristiano Ronaldo viert zijn hattrick in de 88e minuut tegen Spanje. (Foto: Reuters)

Het Olympisch stadion Fisjt in de speelstad Sotsji, was het strijdtoneel van Portugal en Spanje in hun openingstreffen in groep B van het WK in Rusland. Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos, ploeggenoten bij Real Madrid, voerden hun respectieve landen aan. Hoewel Portugal regerend Europees kampioen is, begon het gezien de klinkende namen in het Spaanse kamp, toch als underdog aan de ontmoeting.

Reeds in de 3e minuut bracht Nacho Fernandez, Ronaldo tot struikelen in het strafschopgebied, hetgeen een strafschop betekende voor Portugal. Ronaldo maakte geen fout vanaf de 11m-stip en gaf doelman De Gea het nakijken en zijn land, de voorsprong: 1-0. Ronaldo werd daarmee de eerste speler die in 5 eindrondes van het WK scoorde. De eerste scoringskans voor Spanje kwam in de 10e minuut toen David Silva vanaf de tweede lijn, de bal over het doel trapte. Spanje haalde opgelucht adem in de 22e minuut toen een bijna perfecte counter van Portugal, niet werd benut. Dit kwam Portugal duur te staan, want luttele minuten later danste Diego Costa door de achterhoede en schoot magistraal de gelijkmaker in: 1-1. Isco deed een minuut later de doellat zinderen met een loeier van buiten het strafschopgebied. In de 35e minuut ontsnapte Portugal aan een achterstand, toen Iniësta's inzet rakelings naast het doel verdween. In de 44e minuut gaf Ronaldo zijn land weer de leiding, na een blunder van David De Gea: 2-1. Bij deze stand gingen partijen de rust in.

Tien minuten na de pauze was het andermaal Diego Costa die Spanje langszij Portugal bracht: 2-2. In de 58e minuut gaf Nacho Fernandez Spanje voor de eerste maal de leiding met een verwoestend diagonaal schot van buiten het strafschopgebied: 2-3. Hierna controleerde Spanje het spel middels sterk positiespel en leek goed op weg de voorsprong te behouden, totdat Gerard Pique, Ronaldo ten val bracht op de rand van het strafschopgebied. Cristiano krulde de vrije trap feilloos om de muur heen, achter doelman De Gea: 3-3. Met dit doelpunt tekende Ronaldo voor de eerste hattrick op dit WK en aangezien er niet meer gescoord werd, eindigde de wedstrijd in evenwicht.