WK 2018: Autogoal bezorgt Iran de overwinning
15 Jun 2018, 14:12
De sfeer zit er goed in bij de Marokkaanse fans die luidkeels hun team aanmoedigen. (Foto: Reuters)

Het eerste treffen van Marokko en Iran op het WK-toernooi is in een anti-climax geëindigd voor Marokko. Een minuut voor het einde van de zes minuten blessure tijd, kopt invaller Aziz Bouhaddouz een vrije trap in de eigen netten. Iran heeft zo zijn eerste drie punten binnen.

De eerste 26 minuten van de wedstrijd zijn voor Marokko, ofschoon ook Iran veel strijdlust vertoont. Er is veel sfeer op de tribunes met vooral de Marokkaanse fans die hun team luidkeels aanmoedigen. In de 30e minuut volgt dan een goede combinatie bij Marokko, maar de poging van Amine Harit komt recht in de handen van doelman Alireza Beiranvand. Dan dreigt Iran, maar ook het schot van Rouzbeh Cheshmi na een vrije trap gaat hoog en wijd verloren.

In het laatste kwartier van de eerste helft komt Iran beter op gang. De beste kans in de eerste speelhelft komt in de 38e minuut voor Marokko. Een samenspel tussen Hakim Ziyech (Ajax) en Harit. De speler van Ajax trapt, maar zijn kruisbal gaat rakelings langs Ayoub El Kaabi.

Maar ook Iran laat zich minuten daarna gelden via Sardar Azmoun. De Iraanse spits die uitkomt voor het Russische Rubin Kazan dwaalt af en komt dicht bij doelman Munir Mohamedi, die zijn schot blokkeert. De rebound valt bij een andere aanvaller van Iran, maar die ziet zijn schot ook van richting veranderen via Munir.

Ofschoon Marokko de eerste helft beter beheert dan zijn tegenstander, hebben ze nauwelijks kansen afgedwongen en was de beste kans voor Iran. Azmoun stormt alleen op Munir af, die redding brengt met zijn voet. Ook bij de rebound is hij op zijn plaats.
De tweede helft begint Marokko net als in de eerste dreigend via Nordin Amrabat. Maar zijn schot valt verloren. Ook de bal die hij kort daarna voor het doel brengt, gaat verloren. Na een uur spelen is het niveau aardig afgenomen, nauwelijks druk van Marokko en een zwakke Iran die niet in staat is iets te creëren.

Ook een hoekschop in de 69e minuut levert de Iraniërs niets op. In de 75e minuut wordt Nordin gewisseld, zijn broer Sofyan Amrabat vervangt hem. Ook Ayoub El Kaabi die bijna onzichtbaar was, wordt gewisseld voor Aziz Bouhaddouz. Een minuut later kampt Omid Ebrahimi met een blessure. In zijn plaats komt Pejman Montazeri.

Beiranvand brengt nog een fraaie redding voor zijn ploeg. Hij stopt in de 80e minuut de poging van Ziyech die in een keer uithaalt. Beiranvand moet zich uiterst rechts uitstrekken en met zijn palm stuurt hij de bal om de hoek.

In de slotfase lijkt Marokko te zoeken naar de zege. Met nog een minuut te gaan in de zes minuten blessuretijd breekt invaller Aziz Bouhaddouz de ban. Hij scoort in eigen doel en Iran heeft zijn eerste drie punten binnen. De owngoal betekent ook dat er een einde komt aan ongeslagen reeks van 18 van Marokko.

Iran heeft in zijn vorige 12 WK-duels slechts één keer de nul kunnen houden. Dat gebeurde in 2014 op het WK in Brazilië, toen het 0-0 gelijkspeelde tegen Nigeria.