WK2018: Saudi-Arabië bijt in het stof
14 Jun 2018, 14:15
Yuri Gavinsky scoort het eerste doelpunt op WK2018. (Foto: Reuters)

Rusland zet de traditie voort. Het team van trainer Stanislav Cherchesov heeft het klaargespeeld om zijn openingswedstrijd tegen Saudi-Arabië met historische cijfers te winnen, 5-0. Ofschoon Rusland niet zijn beste voetbal heeft gespeeld, was het goed genoeg om de Saudi’s te verslaan. Een glorieuze opening voor de Russen vol historische momenten is deze niet bepaald spannende wedstrijd geworden.

Yuri Gazinskiy scoort in de 12e minuut het eerste doelpunt op dit toernooi en is tevens de eerste speler die scoorde bij zijn eerste schot op het doel tijdens een WK sinds de Duitse Philipp Lahm in 2006. Denis Cheryshev verdubbeld de score voor de Russen in de 43e minuut. Hij is de eerste invaller die in een WK-openingswedstrijd scoort. Hij kwam in de 24e minuut als de vervanger van Alan Dzagoev (CSKA Moskou) die naar zijn hamstrings greep. Voor hem was de wedstrijd nog voor het halfuur afgelopen.

Ook de scorer van het derde doelpunt schrijft geschiedenis. Artem Dzyuba scoort 89 seconden nadat hij op het veld kwam als invaller van Fedor Smolov. Hij is de invaller die het snelst heeft gescoord op een WK sinds Marcin Zewlakow scoorde voor Polen tegen de Verenigde Staten in 2002 na 64 seconden.

Cheryshev die op de bank begon, heeft het klaargespeeld om in de eerste minuut van blessuretijd zijn tweede doelpunt te maken. En wat voor een was dat. Met de buitenkant van zijn voet werkte hij de bal voorbij de Saudische goalie die vandaag duidelijk niet zijn dag had. Voorlopig is Cheryshev topschutter van dit WK.

Het vijfde doelpunt ook in blessuretijd komt na een vrije trap van Aleksandr Golovin, die een uitstekende partij heeft gespeeld. Hij trapt het leer nog net voor het fluitsignaal in de 94e minuut in de verste bovenhoek tegen de netten.

Het lijkt erop dat de druk voor Saudi-Arabie te groot was. Na 60 minuten spelen hadden ze 62,4% balbezit, maar die hebben ze niet kunnen omzetten in doelpunten. Rusland heeft de wedstrijd vanaf het begin gecontroleerd. Het middenveld en de verdediging van de Saudi’s waren zoek.

In deze groep A spelen morgen de andere twee teams, Egypte en Uruguay. De winnaars van deze groep spelen waarschijnlijk tegen Portugal (het tweede geplaatste team in de groep van Spanje, Portugal, Marokko en Iran) in de laatste 16.