Sentosa wordt ontmoetingsplaats voor Trump-Kim-top
07 Jun 2018, 10:30
foto
Donald Trump en Kim Jong-un zullen elkaar ontmoeten in het luxueze Capella Hotel. (Foto: Reuters)


De langverwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal plaatsvinden in een hotel op het Singaporese eiland Sentosa. Het Witte Huis heeft dat bevestigd.

Trump had twee weken gelede de top van 12 juni afgelast, maar sindsdien is de bijeenkomst hersteld na een reeks van contacten tussen de twee partijen. De Amerikaanse leider zei dinsdag dat de plannen "heel goed gaan". Washington wil dat Kim zich committeert om zijn nucleaire wapens op te geven.

Maar het is onduidelijk wat er precies op tafel ligt voor de discussies in Singapore. Trump heeft gesuggereerd dat de eerste vergadering van start gaat met een langer onderhandelingsproces en noemt het een 'get-to-know-you-situatie'.

"Er worden veel relaties opgebouwd, er zijn veel onderhandelingen gaande vóór de reis", vertelde hij dinsdag aan verslaggevers. "Het is erg belangrijk - het zullen enkele zeer belangrijke dagen zijn." De top zal de allereerste ontmoeting tussen een Noord-Koreaanse leider en een zittende Amerikaanse president zijn.

Perssecretaris Sarah Sanders van het Witte Huis bevestigde op Twitter dat de top zou plaatsvinden in het vijfsterren Capella Hotel. Maar het lijkt erop dat de twee leiders elders zullen blijven. Trump zal waarschijnlijk in het Shangri-La Hotel zijn, waar Amerikaanse presidenten eerder zijn gebleven, terwijl Kim waarschijnlijk in de St Regis Singapore, zal logeren meldt de krant Straits Times. De twee hotels liggen op het hoofdeiland, vlakbij de beroemde winkelstraat Orchard Road.

Sentosa is één van de 63 eilanden die samen Singapore vormen. Het 500 hectare grote eiland, op slechts een korte afstand van het hoofdeiland, herbergt luxe resorts, privé-jachthavens en luxe golfclubs. Maar het eiland heeft ook een donkere geschiedenis van piraterij, bloedvergieten en oorlog.

Singapore werd in de 19e eeuw opgericht als een Britse handelspost. De toplocatie aan de belangrijkste zeeweg tussen India en China maakte het tot een ideale keuze. Maar zelfs vóór de Britse overheersing was Singapore een bloeiend handelscentrum dat bezocht werd door handelaren en piraten. Sentosa was in die tijd bekend als Pulau Blakang Mati, wat het 'eiland achter de dood' betekend - een verwijzing naar de reputatie van gewelddadige piraterij.

De bevolking van het eiland bestond voornamelijk uit Maleis, Chinezen en de Bugis - zeevaarders oorspronkelijk afkomstig van het Indonesische eiland Sulawesi.
Singapore viel in 1942 in handen van de Japanners, nadat de Britse koloniale troepen zich hadden overgegeven. Het kreeg een nieuwe Japanse naam - Syonan, wat Licht van het Zuiden betekent.

In de loop van de volgende jaren, werden duizenden mensen gedood tijdens een operatie om anti-Japanse elementen uit de etnische Chinese gemeenschap te zuiveren. Chinese mannen in de leeftijd tussen 18 en 50 werden opgeroepen naar verschillende locaties voordat ze met machinegeweren werden doodgeschoten en in de zee werden gegooid.

Onder de slachtplaatsen waren de stranden op Sentosa, nu over het hoofd gezien door het Capella hotel waar Trump en Kim elkaar zullen ontmoeten. Sentosa was ook gastheer van een krijgsgevangenkamp, dat ongeveer 400 geallieerde troepen en kanonniers had.

In de jaren 1970 veranderde de Singaporese regering de naam van het eiland in Sentosa, wat 'vrede en rust' betekent, en begon het als toeristische site te ontwikkelen. Maar de problemen van het eiland gingen door.

In 1983 stortten twee cabines van de toeristische kabelbaan in de zee nadat een olieboringvaartuig de kabelbaan had geraakt. Een waterpark werd geopend - Fantasy Island - maar werd geplaagd door veiligheidsklachten. Een meisje van acht jaar stierf daar in 2000 toen haar vlot kapseisde. Het park is in 2002 gesloten.

Sentosa heeft zichzelf sindsdien opnieuw uitgevonden als de "State of Fun". Een themapark Universal Studios, een nieuw waterpark en de casino-attractie Resorts World trekken jaarlijks duizenden Singaporezen en toeristen.

Sentosa is de thuisbasis van één van de meest prestigieuze residentiële enclaves van het land - Sentosa Cove, waar huizen met een waarde van ettelijke miljoenen met jachthavens te vinden zijn. Er is ook een bekroonde golfclub met twee gangen, een aantal van de meest luxueuze hotels van Singapore en een handvol met Michelin-sterren bekroonde restaurants.

De locatie van het eiland, net buiten het vasteland, maakt het tot een veilige locatie voor de ontmoeting tussen de twee leiders. De toegang tot het eiland kan eenvoudig worden gecontroleerd - er is slechts een kabelbaan, een monorail, een voetgangersverhoogde weg en een voertuigtunnel. En zouden de wereldleiders een pauze willen in hun historische gesprekken, dan hebben ze nog altijd de golfbanen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May