Liefde voor Suriname rode draad bij viering immigratie
06 Jun 2018, 02:54
foto
President Desi Bouterse en Aniel Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname genieten van een optreden. (Foto's: Leroy Troon)


Bij de viering van 145 jaar Hindostaanse immigratie stond de liefde voor Suriname centraal. Aniel Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), zei tijdens zijn toespraak tot het publiek, dat Suriname het mooiste land is van de wereld. Suriname is door de voorouders die besloten na de periode van de contractarbeid hier te blijven, geaccepteerd als het nieuwe vaderland. President Desi Bouterse merkte op dat de scheidslijnen steeds verder vervagen.

De president bracht in herinnering dat hij tijdens het jubileumjaar in 2013 een wens had uitgesproken en een beroep had gedaan op het volk "om Suriname zodanig uit te dragen, dat bij ons allen het besef gerijpt wordt, dat wij met ons allen de allerlaatste resten van het hokjes-denken definitief achter ons gelaten moeten hebben. Nu vijf jaren later, mag ik concluderen dat wij op de goede weg zijn en grote stappen hiertoe hebben gezet, en dat wij verder zullen moeten gaan met elkaar te accepteren, voor het grotere doel van Natievorming, ‘Een natie, één volk, één bestemming."

De culturele diversiteit van het land en de vreedzame wijze waarop mensen uit verschillende delen van de wereld in Suriname leven, werd benadrukt door Bouterse en Manurat. De voorzitter van de CUS merkte op dat er voorbeeldfiguren zijn in alle bevolkingsgroepen, van wie veel geleerd kan worden. De ambassadeur van India, Satender Kumar, stond ook stil bij de wijze waarop de nakomelingen van de Brits-Indiërs cultuur en religie hebben behouden. Hij voelt zich helemaal thuis in het land, waar de rituelen en gebruiken nagenoeg hetzelfde zijn als in zijn eigen land. Hij is onder de indruk van de vele offers en de inzet die getroost zijn om Suriname te maken tot wat het nu is. Hij heeft er bewondering voor dat zoveel bevolkingsgroepen samenwerken om het land vooruit te brengen.

De ambassadeur en president Bouterse stonden stil bij het bezoek dat het staatshoofd van India, Ram Nath Kovind, van 19 tot 21 juni zal brengen aan Suriname. Beide functionarissen benadrukten hoe belangrijk dit bezoek is voor de verdere verdieping van de relatie tussen de twee landen. "Wij zullen daarbij India en hiermee een groot deel van de wereld, deelgenoot maken van ons karakter als Srananman's en uma's, als bhajo's en behano's".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May