Jordaanse koning vraagt om nieuwe regering te vormen
04 Jun 2018, 14:47
foto
Premier Hani Mulki had geweigerd een omstreden belastingwetgeving te schrappen. (Foto: Reuters)


De Jordaanse koning Abdullah heeft Omar al-Razzaz gevraagd om een nieuwe regering te vormen nadat premier Hani Mulki vandaag is afgetreden. Het besluit van de Jordaanse koning is gericht op het onschadelijk maken van grote protesten over het economisch beleid van de regering.

Razzaz, een voormalige econoom van de Wereldbank, was minister van Onderwijs in de vertrekkende regering. Jordanië is in de loop van jaren geschokt door de grootste protesten, als reactie op geplande belastingverhogingen.

Premier Mulki heeft vandaag ontslag genomen na enkele dagen van massale protesten tegen belastingverhogingen en bezuinigingsmaatregelen. De demonstranten zeggen dat een nieuwe belastingaanslag, gesteund door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de armen en middenklasse zal schaden.

De recente demonstraties zijn de grootste in jaren, waarbij de politie traangas heeft gebruikt en wegblokkades heeft opgezet. Demonstranten scandeerden antiregeringslogo's en botsten met de politie.

Mulki had geweigerd om de door het IMF gesteunde belastingwetgeving te schrappen, omdat hij zei dat het aan het parlement was om te beslissen of het wel of niet zou slagen. De regering zei dat ze het geld nodig had om openbare diensten te financieren en zei dat de nieuwe belastingwet zou betekenen dat hogere verdieners meer betalen.

Maar demonstranten vreesden dat het de levensstandaard zou verslechteren. In de afgelopen jaren hebben de Jordaniërs de prijzen zien stijgen met lonen die ze niet kunnen bij houden. Mulki werd naar verluidt opgeroepen door koning Abdullah die zijn ontslag eiste.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May