Zoektocht vlucht MH370 na vier jaar beëindigd
29 May 2018, 14:50
foto
Sommige wrakstukken zijn gevonden langs de Oost-Afrikaanse kust. (Foto: Reuters)


De vier jaar durende zoektocht naar vlucht MH370 van Malaysia Airlines is geëindigd met de laatste, privé gefinancierde zoekactie die ten einde is gelopen. De in de Verenigde Staten gevestigde Ocean Infinity had een diepzee-schip gebruikt om een uitgestrekt gebied van de zuidelijke Indische Oceaan te onderzoeken.

De zoektocht heeft echter niets opgeleverd en de regering van Maleisië zegt dat zij geen plannen heeft om met nieuwe zoekopdrachten te beginnen. Het vliegtuig verdween op 8 maart 2014, terwijl het vanuit Kuala Lumpur naar Beijing vloog met 239 mensen aan boord.

Officiële zoekacties eindigden vorig jaar en er zijn nog steeds felle discussies over wat er met de vlucht is gebeurd. Grace Nathan, wiens moeder op MH370 zat, zei dat ze ertegen was om de zoektocht te beëindigen. "Mensen denken misschien:" Waarom zijn deze mensen hier nog steeds over aan het hameren, het is al vier jaar geleden. Het is belangrijk dat mensen onthouden dat de MH370 geen geschiedenis is," vertelde ze de krant The Guardian.

Tijdlijn van de vlucht: - 8 maart 2014: vlucht MH370 van Malaysia Airlines vertrekt naar Beijing. Het vliegtuig verliest minder dan een uur na het opstijgen contact, zonder een noodsignaal of verzonden bericht. De eerste zoekinspanningen zijn gericht op de Zuid-Chinese Zee;
- 15 maart 2015: nadat er aanwijzingen zijn dat het vliegtuig naar het zuiden is afgeleid, wordt de focus verplaatst naar de Indische Oceaan;
- Juli 2015: Er spoelt een groot wrakstuk aan op Reunion, een eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Madagaskar;
- Januari 2017: de regeringen van Australië, Maleisië en China kondigen aan dat ze de officiële zoekactie opschorten nadat ze hebben nagelaten iets te vinden in het gebied dat wordt beschouwd als de laatste rustplaats van het vliegtuig;
- Januari 2018: Onder druk van familieleden sluit Maleisië een deal met een privébedrijf om de zoektocht te hervatten. Ocean Infinity gaat ermee akkoord onbetaald te werken, maar zou een beloning van maximaal $ 70 miljoen hebben ontvangen als het het wrak had gevonden;
- Mei 2018: Verslechterende weersomstandigheden maken het opereren in het gebied onmogelijk, waardoor de zoektocht tot een einde komt. Maleisië zegt dat het geen plannen heeft om het opnieuw op te starten.

Geen antwoord
Er is nog steeds geen antwoord op de vraag waarom vlucht MH370 is neergestort. Het vinden van het vliegtuig, of op zijn minst meer stukjes van zijn wrak, kan de sleutel blijken te zijn, maar onderzoekers hebben zeer beperkte informatie over de laatste uren van het vliegtuig. Deskundigen kunnen nog steeds niet tot een definitieve conclusie komen of de MH370 onder controle van de piloot is gebleven of uit zijn controle raakte en in de zee stortte.

Een breed aangenomen theorie is dat de piloot van het vliegtuig het opzettelijk naar beneden bracht. Maar Australische onderzoekers hebben dit verworpen en beweren dat hij bewusteloos was tijdens de laatste momenten. Technisch falen blijft een andere mogelijkheid, maar in afwezigheid van een officiële verklaring zijn samenzweringstheorieën overvloedig aanwezig.

De Maleisische minister van Transport, Anthony Loke, zegt dat een volledig rapport over de verdwijning van het vliegtuig in de toekomst zal worden gepubliceerd, maar heeft geen datum gegeven.

Australië, Maleisië en China zijn overeengekomen dat een officiële zoekopdracht alleen zou worden hervat als geloofwaardig bewijsmateriaal over de locatie van het vliegtuig zou komen. Hoewel de Maleisische regering beweert dat het privéonderzoek niet zal worden uitgebreid, zei Anwar Ibrahim, die op grote schaal getipt wordt als de volgende premier, tegen de Australische krant dat er "verder gegraven" moet worden. Op de lange termijn kan een project om de oceaanbodem in kaart te brengen, ook antwoorden bieden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May