Sapoen blikt terug op afgelopen drie jaar
28 May 2018, 16:09
foto
Assembleelid Raymond Sapoen, politiek leider HVB.


"In de afgelopen 3 jaren is eigenlijk een begin gemaakt met het fundament voor een transparant wettelijk financieel kader voor wat betreft onze overheidsbestedingen. Overmatige overheidsbestedingen onder Kabinet Bouterse 1, hoe goed bedoeld ook voor sociale programma's enzovoorts hebben zeker ertoe bijgedragen dat de klappen van de economische crisis extra hard zijn aangekomen".

Een fundamentele verworvenheid onder kabinet Bouterse 2 voor de toekomst is zeker het Spaar- en Stabilisatiefonds dat in 2017 bij wet is ingesteld en meeropbrengsten uit stijgende aardolie en goudprijzen zodanig moet alloceren dat er niet al la dol wordt gespendeerd door de overheid zoals dat vaak bij alle grondstofrijke landen gebeurt". Met de huidige aantrekkende olieprijzen waarvan zeker Staatsolie profiteert, is het goed te weten van de minister van Financiën wat de vooruitzichten zijn van het fonds op korte en middellange termijn. Ook kan worden gedacht aan de Wet op de Jaarrekening voor een transparante en efficiënte bedrijfsvoering dat zeker op termijn zijn vruchten zal afwerpen, maar aan de andere kant ben ik ontevreden dat er haast niets is gedaan aan de tientallen (verlieslatende) staatsbedrijven die vreselijk inefficiënt zijn en honderden miljoenen aan subsidies absorberen.

Ondanks het voornemen In het Ontwikkelingsplan 2017-2021 dat er een nationale strategie voor het privatiseren van staatsondernemingen en een daaraan gekoppeld nationaal actieprogramma voor eind 2017 zichtbaar moet zijn, is er geen tot nu geen enkel spoor daarvan. Wij weten nu ons geen raad met bijvoorbeeld de SLM die chronisch in de rode cijfers zit en wat mij betreft richting privatisering mag.

Het zeer zwakke planningsmechanisme van de overheid dat van alle tijden is, wreekt zich nu ook weer bij het drama van het AMC, het Academisch Medisch Centrum dat in de ontwerpfase reeds is gesneuveld. Zeker ten aanzien van de plannings- en uitvoeringscapaciteit van de overheid die al vier decennia een feit is, moeten de inspanningen van de regering om te komen tot een nationaal planapparaat worden gezien als een fundamentele interventie waarin beslist nog jarenlang moet worden geïnvesteerd, gelet op het kadertekort.

Het politiek sociaal contract dat gesloten is met de samenleving zal in deze periode moeten worden getransformeerd tot een duurzaam sociaal contract. Dat betekent bijvoorbeeld dat de dure basiszorgverzekering die een belangrijk onderdeel is van het contract helemaal moet worden geëvalueerd en dat in deze periode nog een uitspraak moet worden gedaan over de financieringsbronnen van de zorg. Verder uitstel zal de zorg alleen maar duurder maken en daardoor minder toegankelijk voor vele Surinamers. Het Programma Naschoolse Opvang moet na de bevindingen van de onderzoekscommissie zonder meer snel en professioneel worden geëvalueerd alvorens er weer nodeloos wordt geëxperimenteerd hiermee.

Politieke goodwill ten aanzien van de aanpak van corruptie is zeker middels de Anticorruptiewet geëtaleerd door de regering en het parlement. Wil de regering de anti-corruptie kruistocht daadwerkelijk ondernemen moet zij in deze beleidsperiode nog de Naschoolse Opvang en Carifesta schandalen achter haar laten en de schuldigen ter verantwoording roepen.

"Hoewel wij nu door het diepste punt van de crisis heen zijn, zijn wij er nog lang niet. De regering zal door moeten gaan met noodzakelijke bezuinigingen over de hele linie zonder dat de basisoperaties van de overheid in gedrang komen en geen overbodige uitgaven doen." Na 3 jaar mag de regering nog bogen op een solide politiek draagvlak en de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) zal daar waar het gaat om noodzakelijke hervormingen, die ook ondersteunen mits die gefaseerd en beheersbaar plaatsvinden. De partij zal na de vastenperiode in juni haar 2e structurenmeeting houden dit jaar waar zal worden ingegaan op de actuele politieke situatie en de besturen van de diverse partijorganen aan het publiek zullen worden gepresenteerd.

Raymond S.Sapoen
(DNA -lid/Politiek leider HVB)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May