Organisatie tevreden over bezoek MuseumN8
28 May 2018, 00:47
foto
De vijfde editie van Mueumnacht Suriname begint met de opening van een ‘Pop Up Museum’ in een koloniaal gebouw aan de Gongrijpstraat. (Foto's: René Gompers)


Het is druk bij de synagoge aan de Keizerstraat zaterdagavond. De zoveelste bus levert weer eens een groep bezoekers af. Een andere haalt juist mensen op om naar een volgende plek, waar ook veel te leren valt over de Surinaamse geschiedenis en cultuur, te brengen. Meer dan 4000 personen hebben deelgenomen aan de MuseumN8 waarbij zestien locaties in Paramaribo, Commewijne, Marowijne en Coronie, tussen zes uur ‘middags en 12 uur ’s nachts zijn aangedaan.

Er valt heel veel te leren, te horen en te zien op de verschillende locaties. De museumnacht houdt veel meer in dan “prachtige en kleurrijke geschiedenislessen” zoals dat aan toeging in het Kotomuseum bijvoorbeeld. Op sommige plekken is er ook aandacht besteed aan het kunst en milieu, zoals bij Villa Zapakara en het Mangrove Educatiecentrum in Coronie. Bij anderen krijg je inzichten in de verschillende culturen zoals bij de synagoge. Muziek, zang en dans ontbreken niet. Sommige locaties waren avontuurlijker dan de andere zoals Bakkie in Commewijne die alleen met boten te bereiken is.

De vijfde editie van Mueumnacht Suriname begint met de opening van een ‘Pop Up Museum’ in een koloniaal gebouw aan de Gongrijpstraat. Een pop up museum is een gelegenheidsmuseum en kan op elke plek gehouden worden. Dit is voor het eerst gedaan en is aan wijlen Erwin De Vries opgedragen. De bijzondere expositie is door zijn weduwe Lilian de Vries-Abegg geopend. Het waren heel emotionele momenten. Een paar dagen eerder is de N8 app gelanceerd. Hiermee kunnen bezoekers onder andere de locaties en routes bijhouden.

“We zijn zeker tevreden!” deelt initiatiefnemer Winston Lieveld van Collectief Museum, de organisator van het evenement mee. “Het inzetten van meerdere bussen op de routes was van tevoren goed ingeschat. Helaas hebben bezoekers wel wat kinderziektes moeten doorstaan doordat er opstoppingen waren zoals files door de finale van de Champions League. Daarnaast was de toestroom lastig te bepalen waardoor op piekmomenten het "vol loopt" in de bussen,” merkt Lieveld op. “ We hadden daarnaast technische uitdagingen ten aanzien van de app en wifi connectie. Al met al blikken wij tevreden terug op deze vijfde editie en de evaluatie vindt komende week plaats en is het nu zaak om alle feedback te verzamelen en te rangschikken voor input voor de blauwprint van 2019.”

De Museumdag is in 1977 ingesteld door de International Council of Museums en is bedoeld om het publiek nader kennis te laten maken met musea. Sommige landen houden een museumnacht. In Suriname wordt sinds 2014 de MuseumN8 gehouden. De eerste keer zijn er ruim 350 bezoekers op afgekomen. Vorig jaar is het aantal gegroeid naar 3720. Ook het aantal locaties is toegenomen, van 10 naar 16. Lieveld geeft aan dat nog toe ruim 4000 bezoekers zijn geteld.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May