Gemiddelde leeftijd om te mogen vasten
27 May 2018, 10:25
foto


In Naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Assalamo alaikum warahmatullaahi wabarakatohu
Moge de vrede en de zegeningen van de Almachtige God op u allen rusten


In dit artikel willen wij het accent leggen op de leeftijd om te mogen vasten, daar er overtredingen te bespeuren vallen. In bepaalde gebieden en streken laten moslims ook kleine kinderen vasten. In hun veronderstelling kunnen zij als ouders/voogd zodoende ook zegeningen verwerven. Echter rijst de vraag vanaf welke leeftijd men verplicht is te vasten.

Een van de grote imams, Imaam Bukhari, heeft in zijn verzameling ‘Bukhari’ een apart hoofdstuk gewijd aan het vasten door kinderen. Voordat het vasten in de maand Ramadan verplicht werd gesteld, bestond er reeds de gewoonte dat er op de 10e dag van de Islamitische maand Muharram werd gevast. Volgens een overlevering van Hazrat Rabi bint Mo-awwaz, een metgezel van de Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem), gingen zij op de 10e van Muharram vasten en lieten ze ook de kinderen vasten. En wanneer die van honger huilden of om eten vroegen, gaven ze hun speelgoederen. Ze hielden de kinderen zo bezig tot het tijd werd om te ontvasten (Bukhari Kitabus Saum)

Deze overlevering waarin wordt belicht hoe kinderen gedwongen werden om te vasten, is een gebeurtenis die reeds bestond voordat het vasten van de Ramadan verplicht werd gesteld in de Islam. Aangezien er slechts één dag in de Muharram werd gevast, werden ook de kinderen daartoe gedwongen en verplicht om op die dag te vasten. Maar de Islam heeft deze handelwijze verboden. De Islam stelt het vasten alleen verplicht voor volwassenen.

Omtrent de leeftijd van het volwassen-zijn, hebben de rechtsgeleerden enkele voorwaarden gesteld. Als een kind de leeftijd van 13/14 jaar heeft bereikt, dan is het normaal om dat kind enkele dagen vasten als training te laten houden, zodat hij/zij mag wennen aan het vasten. En als kinderen de leeftijd van 18/19 jaar bereiken, dan kunnen zij volgens de vastgestelde regels beginnen te vasten.

De tweede Kalief van de Ahmadiyya Muslim Gemeenschap, Hazrat Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad Sahib heeft vermeld: “Sommigen laten kinderen vasten, terwijl er voor hen er volgens de Islam andere regels gelden. Sommigen dwingen zelfs een kind van 4 jaar te vasten, terwijl anderen kinderen in de leeftijdscategorie van 7 – 12 jaar verplichten. Weer verplichten anderen de kinderen in de leeftijdscategorie van 15 – 18 jaar om te vasten. Deze leeftijdsperioden zijn voor de kinderen juist bedoeld om zich te ontwikkelen tot volwassenheid. Vanaf 15 jaar kunt u in principe beginnen met het vasten. En vanaf 18 jaar moet u het vasten als een verplichting beschouwen. Dit was ook de wijze van aanpak van de Beloofde Messias en Mahdi (vrede zij met hem). Hij keurde af dat kinderen verplicht werden om te vasten. Integendeel zei hij dat kinderen op jonge leeftijd nog in de groeifase bevinden en zichzelf nog fysiek moeten ontwikkelen”.

De vierde Kalief van de Ahmadiyya Muslim Gemeenschap, Hazrat Mirza Tahir Ahmad (moge God hem genadig zijn) zei op dit vraagstuk: “Het is zo dat vasten niet verplicht gesteld is voor kinderen. Maar als kinderen de leeftijd van het gebed (7 jaar) bereiken, moeten hun kennis over het vasten worden bijgebracht, zodat ze bij het bereiken van volwassenheid weten wat de betekenis en het doel van het vasten zijn. Vasten wordt verplicht wanneer men volwassen wordt. En deze ‘volwassenheid’ houdt niet de wettelijke volwassenheid in, maar de fysieke volwassenheid.”

De tweede Kalief van de Ahmadiyya Muslim Gemeenschap benadrukt in zijn commentaar op de Heilige Qor’aan: “Men dient te onthouden dat de Shariah kinderen op zeer jonge leeftijd verboden heeft om te vasten. Maar heel dichtbij de meerderjarigheid moet men ze enkele dagen in vorm van een training laten vasten. Sommige mensen laten (in bepaalde landen) kinderen van 6 tot 7 jaar vasten en denken dat ze daardoor een zegenrijke daad verrichten. Dit is echter geen daad van zegen, doch een wreedaardigheid omdat deze leeftijdsperiode een is om te groeien…

Waar de Shariah verbiedt, daar dient men het verbod te respecteren en daar waar het juist beveelt, daar moet men handelen…En bepaalde moslims worden zo fundamentalist dat ze ook zeer jonge kinderen laten vasten en wanneer ze het vasten willen verbreken, dan tolereren ze dat niet al is het kind stervende. Dit is een heel wreedaardige handeling en totaal in strijd met de leerstellingen van de Islam.” (Tafsier-e-Kabier, volume 2, pagina 385-386)

Moge de Almachtige eenieder in staat stellen om conform de leerstellingen de plicht tot vasten na te komen.

Ahmadiyya Muslim Gemeenschap Suriname
Ephraimszegenweg no. 67
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May