China traint Surinaamse modeontwerpers
15 May 2018, 04:38
foto
Vlnr: Warda Marica van SFW, Abraham Lienga, Meredith Joeroeja, counselor Jiang Xiaoyan en achter hen Tifen Akobe en Akasha Knott. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Het wordt mijn eerste modeopleiding”, zegt de enthousiaste Surinaamse modeontwerper Abraham Lienga. Samen met collega Meredith Joeroeja vertrekt hij 26 mei naar de Chinese provincie Zhejiang. Op de Zhejiang Sci-Tech Universiteit (ZSTU) in Hangzhou zullen zij de fijne kneepjes leren over de creatieve, zakelijke en technische kant van het modevak.

Het is de eerste keer dat China, Surinamers een training biedt op fashiongebied. Jiang Xiaoyan, counselor op de Chinese ambassade zegt dat China de jonge Surinamers wil aanmoedigen in hun creativiteit en businesslijn. De training is een follow-up van de samenwerking tussen de ambassade en de Suriname Fashion Week (SFW).

Warda Marica, fashion director van Suriname ‘N Style die samen met Helio Poeli de motor achter de SFW is, schieten woorden tekort om de opleidingskans en het belang ervan uit te leggen. “Suriname mist onderwijs in mode. De cursusvakken zijn precies de onderdelen die ontwerpers hier missen.” De ZSTU-modetrainers zijn Chinezen en Amerikanen.

Pilotproject
Het is een pilotproject van een maand, benadrukt Marica. “De training voor deze vier personen is pas het begin”, voegt Jiang eraan toe. “In de toekomst zullen wij verdere opleidingsmogelijkheden nagaan voor de Surinaamse modeontwerpers.” Na terugkeer wordt de ervaring van Lienga en Joeraja en opgedane kennis meegenomen in een evaluatie. “Ik wil dan echt een verandering in hun ontwerpen zien en dat die bijdraagt aan de SFW.” In oktober volgen Tifen Akobe en Akasha Knott hun opleiding op de ZSTU.

“Ik ontwerp alles op gevoel en zelf opgedane kennis”, vertelt Lienga, “het is een geboren talent.” Hij wil meer kwaliteitskledingstukken leveren en kijkt uit naar de training. “In Suriname tekenen en vervaardigen wij zelf al onze ontwerpen. In het buitenland gebeurt dit gescheiden. Ik wil beter worden in de afwerking.” Lienga zijn klantenkring bestaat uit mensen die durven om uitdagende kleding te dragen, bijvoorbeeld doorzichtige jurken. “45% van mijn klanten zijn Surinamers en de rest zijn Europeanen.”

Inspiratie opdoen
Joeroeja ontwerpt al drie jaar en won vorig jaar de fashion fest 2017 in Amsterdam. Deze prijs bezorgde haar dan ook een plek op de lijst om de Chinese opleiding te volgen. “Ik wil als ontwerper gewoon beter worden. In China zal ik meer zien en inspiratie opdoen.” Zij ziet de intensieve cursus als een kans om de eigen kwaliteit op een hoger niveau te tillen.

Het vakkenpakket spreekt haar erg aan. Twee vakonderdelen trekken haar speciale aandacht zoals fashion & technology; de technische kant van mode. Neem bijvoorbeeld Nike, die de performance van sporters meet en met technologie de specifieke sportkleding daarop ontwikkelt, legt ze uit. En dan het vakonderdeel fashion forecasting. “We zijn nu in 2018 en je leert hoe je kunt voorspellen wat de modeverwachtingen, de trends voor 2019 of 2020 kunnen zijn en hoe je daarop kunt inspelen met je ontwerpen.”

Passie voor het vak
De negen deelnemers van de SFW 2017 deden mee aan de selectie voor de training in China. Lienga, Akobe en Knott haalden die op basis van hun ontwerpen, afwerking, creativiteit en de passie voor het vak. De Surinamers houden zelf geen presentatie in China over hun ontwerpen. De creatieve Lienga is vastbesloten om zijn kledinglijn toch wel in Hangzhou te laten zien. “Ik neem mijn ontwerpen mee en draag die zelf.”

De samenwerking tussen de SWF en de Chinese ambassade kwam in 2016 op gang tijdens de Asian Night, toen enkele Surinaamse modellen een modeshow liepen in de jurken van de Chinese modeontwerpster Gong Hangyu. In 2017 was de ambassade gastheer van de Charity meets Fashion modeshow en haalde de modeontwerpsters Ho Kin Wah en Tiffany Pattinson naar Paramaribo.

Culturele en entertainment business
Als partners bekijken wij mogelijkheden om samen de culturele en entertainment business in Suriname te bevorderen, zegt Jiang. De ambassade steunt de SWF 2018. De Chinese Ambassade Scholarship Fund betaalt de internationale tickets van de vier Surinaamse modeontwerpers en de ZSTU draait op voor al het overige. Dit fonds is van het jaar ingesteld om kosten te betalen die niet door de opleidingsschool worden gedekt, legt Jiang uit. “Onze middelen zijn beperkt, maar als dit project slaagt en er is vraag voor financiering van andere projecten, kunnen we misschien het fonds uitbreiden.”

Suriname is het eerste land binnen de Caribische regio waarmee ZSTU samenwerkt. Zij hebben het Confucius Instituut opgezet binnen de Anton de Kom Universiteit. De ambassade bekijkt de mogelijkheid om via hen modetrainers te laten halen en meer Surinamers te trainen, zegt Jiang. De ZSTU bestaat al 119 jaar en kent verschillende scholen en departementen, waaraan ongeveer 27.000 personen studeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May