PALU-voorzitter Hok roept op tot samenwerken
06 May 2018, 18:50
foto
Jim Hok, voorzitter van de PALU, tijdens de viering van de 75e verjaardag van PL-voorzitter Paul Somohardjo.


Paul Somohardjo is de man die alles weet over gotong royong: samenwerken. En dat is ook de boodschap die wij vandaag hier uitdragen. Willen wij dit land tot ontwikkeling brengen, op een punt waarbij wij een toekomst voor onze kinderen en kindskinderen kunnen brengen, dan zullen we het met elkaar eens moeten worden over die toekomst.

Zo luidde de felicitatieboodschap van PALU-voorzitter Jim Hok, gisteravond tijdens de viering van de 75e verjaardag van voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL). Precies zoals de mensen bij elkaar komen om een huis te bouwen in het gotong-royong-systeem, zo ook moeten we van tevoren weten hoe het huis dat we Suriname noemen eruit zal zien. Welke wegen we zullen bewandelen en wat we zullen doen. We moeten de koppen bij elkaar steken, maar ook eerlijk met elkaar zijn. We moeten naar elkaar luisteren, met elkaar praten, maar ook oprecht met elkaar zijn. “Somohardjo is gekomen op een leeftijd waarop hij veel heeft bereikt. Wij geloven dat we met zijn allen de verplichting hebben om te werken aan de toekomst van dit land en verder te kijken na vandaag om ervoor te zorgen dat alle jonge Surinamers van vandaag, maar ook degenen die ouder zijn, de kans krijgen om van hun leven te maken dat, wat voor hen is weggelegd”, sprak Hok.

Hoge bergen en diepe dalen
Partijgenoten, politieke vrienden en familieleden waren massaal aanwezig in het PL-partijcentrum te Beekhuizen om de verjaardag van Somohardjo te vieren. Onder de genodigden behoorden ook de ambassadeurs van Indonesië, India en China. Voorts waren vertegenwoordigd de politieke partijen PALU, PDO, KTPI, NPS, VHP, ABOP en Nieuw Suriname. VHP-voorzitter Santokhi sprak in zijn felicitatieboodschap van de vele hoge bergen, maar ook de diepe dalen in het leven van Somohardjo. Die markeringen in diens leven zijn niet altijd prettig, maar uiteindelijk heeft Somohardjo – dankzij de Schepper - de top van zijn leven bereikt met zijn 75e jaar. “Soms zijn er confrontaties tussen leven en dood, hoop en wanhoop, soms waren er momenten dat je niet wist wie je was, maar je hebt al deze confrontaties overwonnen dankzij onze Schepper”, richtte Santokhi zich tot de jarige PL-voorzitter. Eén van de bergen in Somohardjo’s leven is de politieke berg. Hij heeft die beklommen en heeft grote hoogten bereikt dankzij zijn inspanningen. Hij heeft beproevingen doorstaan, ondanks tegenslagen op politieke weg. Hij heeft de politieke top bereikt door de functie van DNA-voorzitter te bekleden.

Meer uitdagingen
De VHP-voorzitter merkte op dat tussen al die bergen er ook diepe dalen zijn, waar Somohardjo doorheen is gegaan: politieke vrienden die hem hebben laten liggen, maar ook juridische dalen. Toch is het hem gelukt met al zijn kracht uit deze dalen te kruipen en weer de top te bereiken. Volgens Santokhi zijn er wellicht nog meer politieke bergen in zicht voor Somohardjo en diens jonge leiders binnen de PL. Hij noemde specifiek twee. De eerste is een berg vol crisis, corruptie, wanhoop en ellende, die de ontwikkeling van Suriname tegen houdt en die samen zal moeten worden verzet. Santokhi is er echter van overtuigd dat met de politieke kennis en ervaring van Somohardjo ook die uitdaging zal worden overwonnen.

Als tweede berg noemde Santokhi de berg van Mozes, van hoop en geloof om de problemen van Suriname te overwinnen, dat jonge ondernemers aan de slag kunnen gaan en de ontwikkeling van Suriname weer op gang komt. “Dat is de uitdaging die we hebben als Suriname en daar gaan we voor!” aldus Santokhi.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May