535 nieuwe staatsburgers op waardige wijze verwelkomd
04 May 2018, 23:02
foto
De meeste van de 535 genaturaliseerde Surinamers zijn afkomstig uit Guyana, gevolgd door China en Haïti.


535 nieuwe staatsburgers zijn op waardige wijze verwelkomd met een ceremonie voor de uitreiking van het certificaat van Surinamerschap. Deze taak is toebedeeld aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), met name het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto zei dat deze gelegenheid niet alleen een speciaal moment is voor Suriname, maar ook voor de genaturaliseerden en hun familie. “Voor Suriname betekent het een verdere verrijking van culturen, talen, gewoonten, gebruiken, religiën, maar ook een diversiteit aan culinair en kunst. U wordt als waardige Surinaamse burgers van harte verwelkomd en dat u ook een grote bijdrage zult leveren aan onder andere de economische ontwikkeling van ons land."

Waarnemend directeur Natasha Arupa-Wong Swie San van het CBB gaf aan dat van 535 genaturaliseerden 336 uit Guyana afkomstig zijn, 102 uit China, 70 uit Haïti, zeven uit India, vier uit Indonesië, en enkelen uit Brazilië, Hong Kong, St. Lucia, de Dominicaanse Republiek, Nigeria, Trinidad en Tobago en Libanon. “Tot deze groep van genaturaliseerden behoren ook echtparen. Voor het CBB, de instantie, die belast is met het registreren van persoonsgegevens, is het belangrijk om te weten wat de burgerlijke staat is van deze nieuwe burgers.”

Het naturalisatieproces is een manier om bij wet Surinamer te worden. De voorwaarden van de naturalisatiewet zijn onder andere dat de burger legaal ten minste vijf jaren in Suriname heeft gewoond, een middel van bestaan heeft en kan aantonen dat hij al die tijd ingezetene is. De nieuwe staatsburgers kregen een Staatsblad, waarin het Surinamerschap is aangegeven, hun ID-kaart, het bewijs van registratie en een certificaat van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tijdens deze ceremoniële certificaatuitreiking zijn personen ook verwelkomd en toegesproken door Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten Justitie en Politie. Zij wees de toehoorders op het feit dat aan het verkrijgen van het Surinaamse staatsburgerschap zowel rechten als plichten gekoppeld zijn. “Wij Surinamers staan voor saamhorigheid, verdraagzaamheid en respect naar elkaar toe. Laat dat ook blijken. Laat het niet een papiertje zijn dat u krijgt. Maar laat het gevoel van verbondenheid zijn als je je verbonden voelt met Suriname. Met de keuze voor Suriname zegt u: ‘Ik wil erbij horen, ik wil meedoen aan de Surinaamse samenleving.’ En u wil uw leven hier in dit land opbouwen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May