Oppositie vraagt spoedvergadering aan over visserijsector
04 May 2018, 17:37
foto


Assembleeleden van de VHP, NPS, DOE en PL hebben vandaag een vergadering aangevraagd over de visserijsector en de veiligheid op zee. Eerder is bekend geworden dat de NDP een interpellatievoorstel over hetzelfde onderwerp heeft ingediend.


De oppositieleden hebben Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om zo snel mogelijk de vergadering uit te schrijven. Zij wijzen op de zeer ernstige situatie met piraterij vlak voor de kust, waarbij de afgelopen week een groot aantal moorden zijn gepleegd. Het gaat hier niet om een incidentele zaak, maar om een structureel probleem dat zich al vele jaren voordoet en waar vele vissers die vanuit Suriname opereren slachtoffer van zijn.
In de samenleving is er zeer veel beroering ontstaan hierover en velen maken zich dan ook terecht zorgen om de veiligheid van onze vissers op de Surinaamse wateren.

Voorts zijn vele reacties gekomen over de gebrekkige response vanuit de regering om directe ondersteuning te bieden aan de slachtoffers en familieleden. De directe maatregelen om een uitgebreide zoektocht c.q. reddingsoperatie uit te voeren en de veiligheid te vergroten zijn als zeer pover en onprofessioneel overgekomen en werpt ernstige vraagtekens over de paraatheid van daartoe betrokken diensten, stellen de Assembleeleden.

Tot overmaat van ramp hebben de piraten volgens de bekomen informatie in hetzelfde gebied binnen een week voor een tweede keer dodelijk toegeslagen, hetgeen aantoont dat er kennelijk weinig aan de veiligheid is gedaan en er geen zoekactie naar de piraten is gestart. Hiernaast zijn er vele vragen over het veiligheidsbeleid op zee in het algemeen. Hierover willen wij met de regering in debat treden en uiteindelijk komen tot een zodanige bijstelling van het beleid dat de vissers weer veilig kunnen vissen, voeren de volksvertegenwoordigers aan.

Het gebrekkig optreden van de regering geeft voorts blijk van het feit dat het bevoegd gezag niet instaat blijkt de territoriale integriteit van Suriname te beschermen. In het kader van het bovenstaande zijn er een zeer groot aantal vragen die wij aan de regering willen stellen, zowel omtrent de recente overvallen en moorden, alsook over het beleid m.b.t. de veiligheid op zee.

"Zoals bekend zijn er in 2013 met belastingmiddelen van de burgers voor circa 15 miljoen euro drie boten voor de kustwacht aangeschaft en blijkt het nationaal leger ook nog over drie helikopters te beschikken. De kustwacht was bedoeld om de veiligheid op zee te verbeteren dan wel te garanderen. Op 31 oktober 2012 meldde een van de nieuwsmedia het volgende hierover De kustwacht is dringend nodig voor de bescherming van de territoriale wateren van Suriname tegen piraterij. Regelmatig worden vissers beroofd op zee. Diverse vissers worden vermist die aangevallen zijn door piraten en daarbij gedwongen werden om over boord te springen. We zijn thans zes jaar verder en precies dezelfde situatie doet zich voor en is zich al jaren blijven voordoen.

Het optreden van instanties bij ernstige calamiteiten en de procedures, die daarbij gevolgd worden is ook een zeer ernstig onderwerp van bespreking. Dit is onacceptabel en vandaar dat wij hierover met spoed met elkaar, maar vooral met de regering, moeten praten, hetgeen moet leiden tot concrete maatregelen."

Dit schrijven de Assembleeleden Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera, Mahinder Jogi (VHP), William Waidoe, Ingrid Karta-Bink (PL), Gregory Rusland, Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May