Trump stelt besluit over staal- en aluminiumtarieven uit
02 May 2018, 03:52
foto
De VS is afhankelijk van staalinvoer uit meer dan 100 landen. (Getty Images)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft de onderhandelingen over staal- en aluminiumtarieven met Canada, de EU en Mexico met 30 dagen uitgesteld. Het heeft ook een principeovereenkomst bereikt met Argentinië, Brazilië en Australië.

In maart heeft Trump wereldwijde tarieven opgelegd van 25% op de Amerikaanse invoer van staal en 10% op aluminium. Sommige landen waren vervolgens tijdelijk vrijgesteld van die tarieven, waaronder Canada, de EU en Mexico. De EU zei dat het uitstellen van het besluit "de onzekerheid op de markt verlengt", wat al een effect had op bedrijven. Het stond open voor discussies, zei het, maar waarschuwde: "Als een langdurige partner en vriend van de VS, zullen we niet onder bedreiging onderhandelen."

China was niet opgenomen in de vrijstellingen en heeft later zijn eigen tarieven verhoogd op sommige Amerikaanse invoergoederen. Trump reageerde door meer Amerikaanse tarieven tegen China in te stellen, waardoor de spanningen tussen de twee reuzen escaleerde.

Zuid-Korea kreeg een onbeperkte vrijstelling in ruil voor een korting van 30% op de staalexport naar de VS. "Bij al deze onderhandelingen is de regering gefocust op quota's die de invoer beperken, overslag voorkomen en de nationale veiligheid beschermen", aldus een verklaring van het Witte Huis. In de verklaring staat dat dat de details van de overeenkomsten met Argentinië, Brazilië en Australië "binnenkort zouden worden afgerond".

Canada en Mexico kregen tot 1 mei vrijstellingen, terwijl er gesprekken plaatsvonden over Nafta (de vrijhandelsovereenkomst in Noord-Amerika). Ook Argentinië, Australië, Brazilië en de EU waren vrijgesteld van de verhoogde importtarieven. Die gesprekken zullen volgende week hervat worden.

De EU heeft krachtig gereageerd op het Amerikaanse besluit en erop aangedrongen dat deze "volledig en permanent van deze maatregelen moet worden vrijgesteld, omdat zij niet op grond van de nationale veiligheid gerechtvaardigd kunnen zijn". De unie heeft al met een aantal tegenmaatregelen gedreigd als dat niet gebeurt.

De Canadese premier Justin Trudeau zei maandag dat zijn regering regelmatig contact heeft gehad met het Witte Huis over de tijdelijke vrijstelling van Canada voor metalen tarieven. Canada is de grootste exporteur van staal naar de VS.

In reactie op de aankondiging van dinsdag zei het Verenigd Koninkrijk dat het nauw zou blijven samenwerken met zijn EU-partners en de Amerikaanse regering om een permanente vrijstelling te bereiken. "We blijven bezorgd over de impact van deze tarieven op de wereldhandel en zullen met de EU blijven samenwerken aan een multilaterale oplossing voor het wereldwijde probleem van overcapaciteit, en de impact op de binnenlandse markten beheren", aldus een woordvoerder van de Britse overheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May