Duitse zakenleiders vrezen Amerikaanse tarieven
28 Apr 2018, 20:37
foto
De uitdrukking op de gezichten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een gezamenlijke persontmoeting spreekt boekdelen. (Foto: Reuters)


Duitse bedrijfsleiders hebben zaterdag hun teleurstelling geuit over de uitkomst van de gesprekken tussen bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump. Ze vrezen dat de Amerikaanse leider importtarieven zal heffen op de invoer van staal en aluminium.

De Verenigde Staten (VS) heeft in maart importtarieven van 25 procent vastgelegd op staal en 10 procent op aluminium. Washington heeft echter tot 1 mei een tijdelijke vrijstelling gegeven voor de Europese Unie (EU). Trump zal dan beslissen of de vrijstelling blijvend is.

"Ik betreur het feit dat het bezoek van de kanselier aan Washington geen tastbare vooruitgang heeft opgeleverd in de controversiële kwesties tussen Duitsland en de Verenigde Staten," zei Dieter Kempf, president van de BDI- industriële sector.

Merkel en Trump lieten vrijdag verschillen over handel en de NAVO zien tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis, waar ze probeerden warmte en vriendschap te tonen. Tijdens een gezamenlijke persconferentie betreurde Trump het handelstekort van zijn land met de EU. Merkel zei dat elke beslissing om het blok blijvend vrij te stellen van de tarieven nu in handen van de president was.

"De dreigende tarieven blijven een grote last voor de transatlantische betrekkingen", voegde Kempf eraan toe. De Franse president Emmanuel Macron drong tijdens een driedaags staatsbezoek in dezelfde week van de korte reis van Merkel ook aan op de handel. Geen van beide leiders leek vooruitgang te hebben gemaakt door Trump ervan te overtuigen de vrijstellingen blijvend te maken.

"Helaas ziet het er niet naar uit dat de EU wordt vrijgesteld van de oneerlijke VS-tarieven", zei Volker Treier van de DIHK-industrie en -handelskamers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May