Dag 3: Actievoerenden uiten hun misnoegen over Bazo
12 Apr 2018, 18:47
foto
Protesterenden dienen op dag 3 bezwaarschriften in bij het Uitvoeringsorgaan van de Basiszorg aan de Henck Arronstraat. (Foto's: René Gompers)


Het is druk bij de loketten in het gebouw waar het Uitvoeringsorgaan van de Basiszorg is ondergebracht. De ruimte is gevuld met mensen die een bezwaarschrift zijn komen indienen. Geduldig worden de gekleurde brieven die bestemd zijn voor de Zorgraad in ontvangst genomen. De actie is onderdeel van de protesten gehouden door The Next Generation Suriname. Er wordt geprotesteerd tegen het beleid van de regering onder leiding van president Desi Bouterse.

Op ‘dag 3’ van actievoeren is er aandacht besteed aan de gezondheidszorg. De verzamelplek is bij het monument van Gerechtigheid & Vrede aan de dokter Sophie Redmondstraat. Hoewel de opkomst klein is en op een gegeven moment de zware regens moest trotseren, is de vurigheid van de protesterenden niet gedoofd. Verschillende mensen hebben hun klachten over de huidige stand van de gezondheidszorg en nare ervaringen met de Bazo gedeeld. Martin Atencio, leider van Algemeen Belangengroep Suriname heeft de actie fel ondersteund.

Over een ding zijn de actievoerders het allemaal eens: “Bouta moet weg, zolang hij er is, gaat het alleen maar erger worden, hij moet zichzelf reshuffelen.”
Een deel van de demonstranten heeft zijn gedachten op papier neergezet en houdt het zolang mogelijk omhoog voor de camera's van de pers. 'Dood door Bazo!', prijkt het op twee vellen papier. 'Medicijnen tekort, duur en niet te vinden' en 'Wij kunnen niet naar Cuba!' op enkele andere.

Snelle en adequate medische hulp is alleen voor de regeringsmensen bestemd, liefst uit het buitenland, wordt er gesteld. Een man merkt op dat daardoor de overheid bevestigt geen vertrouwen te hebben in de eigen gezondheidszorg. Er is geen hulp voor de gewone mensen, de samenleving moet zelf ingrijpen maar soms komt de hulp te laat werd er enkele keren aangekaart. Er is op een gegeven moment een minuut stilte gehouden voor de mensen, in het bijzonder de kinderen, die zijn overleden als gevolg van de huidige omstandigheden in de gezondheidszorg.

“We laten onze stem horen hier vandaag, in de regen weliswaar,” spreekt de leider van Next Generation, Xaviera Jessurun, zelf doorweekt vanonder een paraplu, de aanwezigen toe. “Maar we moeten ons ook houden aan de regels en de wetten. We hebben geen verantwoordelijke regeerders, wij zijn wel verantwoordelijke mensen. Zo gaan wij vandaag een bezwaar indienen bij de instantie die bevoegd is de Bazo uit te voeren, de Zorgraad.” Te voet of met de auto hebben de demonstranten zich naar het kantoor van de Zorgraad aan de Henck Arronstraat begeven. De brieven, geprint op verschillende kleuren papier en getekend door de indiener, zijn grotendeels persoonlijk afgegeven. Een deel is in de brievenbus gedaan. De datum en locatie van ‘dag vier’ wordt binnenkort bekendgemaakt.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May