Brazilië: Aanhangers Lula kamperen buiten gevangenis
10 Apr 2018, 11:33
foto
Aanhangers van Lula zeggen dat ze niet zullen vertrekken zolang de ex-president niet is vrijgelaten. (Foto: EPA)


Honderden aanhangers van de voormalige Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva, hebben hun kamp opgezet buiten de gevangenis waar hij wordt vastgehouden. Lula is veroordeeld tot 12 jaar en een maand gevangenisstraf voor corruptie en het witwassen van geld.

Hij heeft zich zaterdag aangemeld bij de federale politie in São Paulo, waarna hij naar de zuidelijke stad Curitiba is gevlogen. De voormalige leider zegt dat hij zal blijven vechten tegen zijn veroordeling. Hij blijft erbij dat de hele zaak politiek gemotiveerd is.
Peilingen die zijn uitgevoerd voordat hij in de gevangenis werd gezet, suggereerden dat Lula, voorliep in de presidentsverkiezingen van oktober. Lula heeft van januari 2003 tot december 2010 de leiding in het land gehad. Zijn detentie heeft de race voor het presidentiële ambt opengegooid.

Als veroordeelde zou Lula normaal gezien in oktober niet meer verkozen kunnen worden, maar het Braziliaanse hoogste kiesgerecht zal de uiteindelijke beslissing nemen als en wanneer hij zijn kandidatuur indient. Aanhangers van de voormalige leider zeggen dat ze niet uit het "Free Lula" -kamp zullen vertrekken totdat hij is vrijgelaten.

De veiligheid rond het gebouw van de federale politie in Curitiba, waar hij wordt vastgehouden, is versterkt nadat een aantal aanhangers van Lula zaterdagavond in botsing kwam met de politie. Negen mensen raakten gewond. De politie schatte het aantal mensen dat zondagmiddag rond het gebouw kampeerden rond de 700, terwijl steeds meer zich aansluiten.

De leider van de Arbeiderspartij, Gleisi Hoffmann, zei dat Lula "een politieke gevangene" was en dat zijn partij de strijd niet zal opgeven om hem vrij te krijgen. Ze zei dat ze hoopte dat zijn vrijlating al op woensdag zou kunnen komen, als het Hooggerechtshof zijn beslissing van afgelopen donderdag, opnieuw zou herzien. Het hof oordeelde dat de beklaagde van wie het eerste beroep is mislukt, kan worden gearresteerd.

De uitspraak op donderdag was nipt, met zes rechters die voor de arrestatie van Lula stemden tegenover vijf die tegen stemden. Slechts één van de rechters zou zijn mening moeten veranderen opdat Lula kan worden vrijgelaten om zijn beroep tegen zijn vervolging te continueren. Het beroepsproces kan echter maanden tot jaren duren. Als de beroepen echter tegen hem ingaan, zal hij uiteindelijk toch in de gevangenis belanden. Lula wordt nog steeds geconfronteerd met zes afzonderlijke lopende processen voor corruptie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May