Arthy Gorré overleden na lang ziekbed
09 Apr 2018, 19:39
foto
Arthy Gorré enkele jaren geleden tijdens het strafproces. (Archieffoto)


Arthy Gorré, ex-bevelhebber van het Nationaal Leger, tevens verdachte in het 8 decemberstrafproces is vandaag overleden. Hij was geruime tijd ernstig ziek. Zijn situatie was zo verslechterd dat zijn raadsman John Kraag op 30 januari de Krijgsraad vroeg de behandeling van zijn zaak uit te stellen.

Het was niet mogelijk voor Kraag om met Gorré te communiceren, waardoor hij geen instructies kan krijgen over de verdediging. Tegen hem is 20 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Gorré heeft steeds gesteld dat hij onschuldig is.

Gorré heeft tijdens zijn verhoor in december 2011 verklaard dat hij niets te maken heeft met de 8 decembermoorden. Hij was commandant van het elitekorps 'Echo Compagnie' maar zou buitenspel zijn gezet. Hij zegt uit rancune op de verdachtenlijst geplaatst te zijn, omdat hij de toenmalige legerleider Desi Bouterse niet heeft uitgeschakeld.

Gorré maakte deel uit van de 'groep van 16' die op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegde. Hij was bevelhebber van het Nationaal Leger van 15 mei 1993 tot 30 juni 1995, tijdens de regering-Venetiaan.