VHP blijft actief in het binnenland
08 Apr 2018, 20:30
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi zegt dat de strategie van de partij is om iedereen te bedienen. (Foto's: René Gompers)


De VHP is al achttien maanden actief in het binnenland, een positieve beweging die nog lang zal doorgaan, zegt Michelle Seedo, lid van de VHP. De kritieken op de aanwezigheid van de oranjepartij in het binnenland zijn niet mals, maar daar stoort de VHP zich niet aan. VHP is de eerste politieke partij geweest die actief was in het binnenland en gewoon weer de draad heeft opgepakt, benadrukt partijvoorzitter Chan Santokhi.

De dorpsbewoners, met name de vrouwen, krijgen trainingen om hun aanplant te verbeteren en te vermeerderen. De VHP zorgt voor de afzet. “Ik ben blij omdat ik weer blije gezichten zie,” merkt Seedo op. “Een mooie bijkomstigheid is dat nog meer mensen zich ontpoppen tot ondernemers. Anderen volgen trainingen om zelf weer trainingen te verzorgen. Men kan nu zelf geld verdienen. De mogelijkheden voor ontwikkeling zijn zat in het binnenland. Maar het lijkt alsof we afhankelijk worden gesteld van de stad om bepaalde dingen te doen. Nu wordt de weg naar eigen ontwikkeling geopend. Daarom zijn we blij met de VHP.”

De projecten in het binnenland zijn onderdeel van de plannen om een nieuwe VHP te worden. De partij doet nu ook zaken met drinkwater. Op Lelydorp wordt de Elephant Brand natural mineral water geproduceerd. “We willen in alle districten zichtbaar zijn en gaan helpen waar we kunnen,” geeft Santokhi aan.

Hoofdbestuurslid Sidik Moertabat benadrukt dat er niet meer gelet wordt op etniciteit. Het gaat om een nieuwe VHP, één die nieuwe groepen en de vertrokken leden terug verwelkomd. Santokhi benadrukt dat de VHP’ers die de partij zeventig jaar in stand hebben gehouden niet in een hoekje zullen worden gedrukt. Eén van de gestelde doelen is om de grootste partij te worden. In die hoedanigheid de verkiezingen van 2020 ingaan, moet regeermacht opleveren. “Het klopt dat de VHP op basis van het fenomeen dat gaande was toen, is opgericht,” merkt Santokhi op. “Maar nu zijn we zeventig jaar verder, het is een nieuwe tijdperk. We moeten iedereen bedienen. Dat is onze strategie.”

De oranjepartij is lang voor de onafhankelijkheid in 1975 actief geweest in het binnenland. De regio werd vertegenwoordigd in het parlement met twee Statenleden. De VHP heeft na 1987 in partijen combinaties gezeten. Partners hebben gevraagd om het binnenland aan hen over te laten. De VHP heeft een stap teruggenomen maar heeft in combinaties altijd een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het binnenland, benadrukt Santokhi.

“Gaat u de geschiedenis maar na,” adviseert hij. “De VHP heeft op elk ministerie die ze heeft beheerd landelijk beleid uitgevoerd. De bouw van politiebureaus en het asfalteren van wegen bijvoorbeeld, zijn niet tot Paramaribo beperkt gebleven. Dat is allemaal na te trekken. Als er een partij is in de historie die voor een ministerie van Districtsbestuur en Decentralisatie heeft gezorgd is het de VHP.“

“Er is veel geïnvesteerd in het binnenland. Maar men vergeet de geschiedenis. Het zou ook goed zijn om na te gaan wie ervoor gezorgd heeft dat het binnenland kapot is gegaan, dat poliklinieken en productiebedrijven kapotgeschoten zijn, dat politiebureaus verdwenen zijn,” haalt Santokhi aan. “Gaat u maar na wie daarvoor verantwoordelijk is. Nogmaals, wij gaan naar de nieuwe VHP. De geschiedenis ligt daar, we kunnen er weinig aan veranderen. Maar daar voor ons ligt een prachtige toekomst die we met alle Surinamers kunnen gaan ontwikkelen.”

Het werkgebied van de partij in het binnenland wordt ondertussen groter. Steeds meer dorpen vragen de trainingen aan. Momenteel is een project gaande om een hoge productie van kwak mogelijk te maken, deelt Seedo mee. De eerste resultaten en de vooruitzichten zien er prima uit. Het project is ook bedoeld om de geïmporteerde kwak aan te kunnen of zelfs onnodig te maken, zegt Santokhi. Daarnaast zullen er bodemonderzoeken plaatsvinden om rijst en andere gewassen zoals pomtayer en Chinese tayer op grote schaal te produceren. De VHP heeft gezorgd voor machines en verpakkingsmateriaal en gaat een boot inzetten om de kosten van de transport te drukken. “We zitten in de oppositie, maar dit is wat wij kunnen doen,” merkt Santokhi op. “Het is mogelijk, we zitten niet te wachten tot wanneer we in de regering zijn. Aan de huidige regering zeggen we: regering, yu habi ala instrument, ala kapitaal, ala systeem en dan nog i no man doe.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May