Canada in shock door crash hockeyploeg
08 Apr 2018, 10:32
foto
Families, vrienden en supporters van het Humboldt Broncos hockeyteam kwamen samen in de Apostolische Kerk van Nipawin. (Foto: AFP)


De Canadese premier Justin Trudeau zei: "Een heel land is in shock en rouw" in het kielzog van een dodelijk busongeluk in de provincie Saskatchewan. Er was een stortvloed van verdriet over Canada op het nieuws van de botsing tussen een bus met een junior ijshockeyteam en een oplegger.

Het Humboldt Broncos-team, waarvan de leden tussen 16 en 21 jaar oud zijn, was vrijdag op weg naar een finalewedstrijd. Minstens 15 doden zijn bevestigd bij de botsing.

Na de tragedie zijn de details langzaam naar het publiek gedruppeld. De autoriteiten hebben echter de identiteit van de overledenen nog niet vrijgegeven. Tom Straschnitzki zei dat zijn zoon Ryan in Saskatoon in het ziekenhuis lag met een ernstige rugblessure. Hij vertelde dat zijn zoon hem had gezegd dat hij zijn benen niet kon voelen. De familie vloog zaterdag naar hem toe om bij hem te zijn. "Hij blijft vragen stellen over zijn team en coaches. Ik zei: ik weet het niet zoon," vertelde hij aan de BBC vanuit zijn huis in Airdrie, Alberta.

Trudeau zei in een verklaring dat "onze nationale hockeyfamilie een hechte is, met wortels in bijna elke stad - klein en groot - in heel Canada". Hij heeft condoleances ontvangen van andere wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump.

Rob Muench, burgemeester van de 6.000 inwoners tellende stad Humboldt waar het team is gevestigd, zegt dat het jaren zal duren voordat de gemeenschap de tragedie heeft verwerkt. "In heel Canada zien we voortdurend teams in de Canadese winters in bussen rijden en het is altijd een gedachte van ouders en fans over wat er zou kunnen gebeuren," zei hij. "Er is geen draaiboek over wat te doen in gevallen als deze."
De Humboldt Broncos, die in de Saskatchewan Junior Hockey League spelen, reisden naar een wedstrijd tegen de Nipawin Hawks. De voorganger van de Apostolische kerk in Nipawin, Jordan Gadsby, vertelde de BBC dat hij zijn kerk heeft geopend voor gezinnen, kort nadat hij hoorde van de crash.

"Het slechtste deel van de nacht was om te zitten met ouders en te zien hoe ze huilden terwijl ze wachtten om erachter te komen of hun zoon nog leefde of niet," zei hij. "Het is een verschrikkelijke tragedie, ik wou dat we gisteren opnieuw konden doen, maar dat kunnen we niet.

De oplegger en de bus botsten vrijdag rond 17:00 uur lokale tijd (23:00 GMT) op Highway 35, ten noorden van Tisdale. De Royal Canadian Mounted Police zei dat 29 mensen inclusief de chauffeur op dat moment in de bus zaten en dat 15 mensen werden gedood. De overige 15 passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee blijven in kritieke toestand. De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond bij de botsing. De politie zei zaterdag dat ze de oorzaak van de crash nog moeten bepalen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May