Minister Dikan: Samenwerking met Koksijde vruchtbaar
07 Apr 2018, 20:48
foto
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (rechts) heeft de delegatie van de gemeente Koksijde uit België ontvangen. (Foto: NII)


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling vindt de samenwerking met de Belgische gemeente Koksijde vruchtbaar voor Suriname en kijkt uit naar het verder uitdiepen van deze relatie. Er is onder meer een vrouwenhuis opgezet in Galibi. Albina heeft twee brandweer voertuigen mogen ontvangen en twee afvalpersen zijn gedoneerd aan de gemeenschap van Galibi. Diverse ambtenaren van het ministerie hebben stage gelopen in België en er zijn leesboeken geschonken aan scholen in Marowijne.

De bewindsman heeft vrijdag een delegatie van Koksijde ontvangen. De delegatie bestaat uit twaalf personen en is in Suriname vanwege een stedenband tussen Koksijde en Galibi/Albina, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Op 23 mei 2018 is het 10 jaar dat er een samenwerking bestaat tussen de gemeente Koksijde en het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De samenwerking is voornamelijk geweest in het gebied Marowijne.

Rita Gantois, volksvertegenwoordiger Vlaanderen, is delegatieleider. Het doel van deze samenwerking is volgens Gantois om volkeren dichterbij mekaar te brengen en om van elkaar te leren. De gelijkenissen met het district Marowijne zijn groot omdat de taal en het middel van bestaan Visserij overeenkomen. Gantois geeft aan dat het belangrijk is om van elkaar te leren en een leefbaar en gezonde wereld achter te laten voor de generaties die volgen.

Via de gemeente is er contact gekomen met de Watergroep, welke een belangrijke rol speelt in de watervoorziening van Suriname. Momenteel lopen er twee projecten namelijk één in het dorp Moi Taki en in Commewijne om veilig drinkwater te brengen naar de Surinaamse burger.

De minister heeft het Districtsplan 2019 aangeboden aan de delegatie, zodat de gemeente Koksijde op de hoogte is van de plannen welke de regering heeft voor de tien districten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May