Raghoebarsing: Beoordeling S&P niet om trots op te zijn
07 Apr 2018, 06:30
foto
De econoom Stanley Raghoebarsing (VHP) tijdens een persconferentie van de partij in stichting 'De Olifant'. (Foto: René Gompers)


“Rating B, outlook Stable”, luidt de beoordeling van het internationale kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor’s (S&P). Dat is niet om trots op te zijn, merkt Stanley Raghoebarsing van de VHP op. ‘B’ houdt in dat het land in staat wordt geacht zich nog aan zijn financiële verplichtingen nationaal en internationaal te voldoen, maar er heerst grote onzekerheid door allerlei risicofactoren. Een stable outlook (vooruitzicht) geeft aan dat de situatie, bij ongewijzigd beleid, hetzelfde zal blijven, geeft Raghoebarsing aan. “De rating is hetzelfde gebleven, alleen de outlook is veranderd,” benadrukt hij. Raghoebarsing vreest dat als zaken niet goed worden aangepakt de ‘stable outlook’ terug gaat naar ‘negative’.

Raghoebarsing is tijdens een persconferentie van de VHP dieper ingegaan op de betekenis van de kredietbeoordeling. S&P heeft op 2 april de vooruitzichten van het land bijgesteld van negatief naar stabiel. Dit is gedaan op grond van de stijgende prijzen voor olie en goud op de wereldmarkt. Er wordt vanuit gegaan dat het land meer inkomsten zal hebben waardoor de financiële druk op de overheid, vooral bij de buitenlandse aflossingen, minder wordt en ze meer geld over zal houden. Er is op grond van de wereldmarktprijzen een economische groei van 1 tot 2 procent per jaar voorspeld, maar daar moet men uiterst voorzichtig mee omgaan, geeft Raghoebarsing mee. “Het is niet dat onze economie is gegroeid of omdat we meer hebben geproduceerd. Het is een toevalsfactor. We kunnen wel meer verdienen, maar als ze de prijzen droppen zitten we in een ernstige situatie.” Dit heeft weer invloed op de beoordeling en de vooruitzichten.

De voorspelde economische groei betekent niet dat het goed zal gaan in het land, stelt Raghoebarsing. “We komen uit een situatie van 5 procent economische groei per jaar, maar in 2015 en 2016 zijn we gedropt naar -8 en -11 procent,” haalt hij aan. “Nu zijn we terug naar 0 procent en we gaan de komende jaren groeien met 1 tot twee procent, niet meer. Dat is dramatisch laag omdat we een gigantische schuldenlast hebben die nog steeds groeit. De buitenlandse schuld bedraagt 1,6 miljard Amerikaanse dollar en groeit met 20 miljoen elke maand. De aflossing aan het buitenland zal altijd voorrang krijgen. Boven de ziekenhuizen, boven scholen, boven gezondheidszorg, boven veiligheid. Er is geen ruimte om beleid te voeren. Dit zorgt ervoor dat de groei van de economie rond de 1 en 2 procent zal blijven hangen de komende jaren.”

Raghoebarsing is blij met de redelijke stabiliteit bij de Centrale Bank maar ook daar heerst er risico. “Er is stabiliteit van prijzen en koersen. Maar ook daar is het niet rooskleurig. De Centrale Bank meldt dat een reserve is opgebouwd van 444 miljoen Amerikaanse dollar maar tegelijkertijd heeft die bank een buitenlandse schuld van 359 miljoen. Wat werkelijk over is, is 85 miljoen. We zijn blij met de stabiele situatie maar laten we niet onderschatten de ernst van de zaak.”

Raghoebarsing merkt op als de BTW onvoldoende voorbereid wordt ingevoerd, het net als de Basiszorg en het Naschoolse opvang project voor chaos zal zorgen, maar dan over de totale economie. “Het risico is dat als de BTW slecht uitgevoerd wordt de ‘stable outlook’ van dit moment negatief wordt.”

De regering staat voor grote uitdagingen, merkt Raghoebarsing op. De overheid doet er niet goed aan om pakketten te verdelen. Het is beter om de economie te laten groeien boven de 2 procent. De overheid moet er werk van maken om de begroting op orde te krijgen, met name de uitgaven beteugelen. Een ‘B’ beoordeling van S&P wordt geclassificeerd als ‘speculative’ en is niet aantrekkelijk voor investeerders. De ratings vanaf BBB tot AAA zijn ‘investment grade’, zeer aantrekkelijk voor investeerders en gaan vaak gepaard met ‘outlook positive’.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May