Superster Salman Khan veroordeeld voor stroperij
05 Apr 2018, 10:25
foto
Salman Khan kan in beroep gaan tegen het vonnis. (Foto: AFP)


Een Indiase rechtbank heeft Bollywood-superster Salman Khan veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het stropen van zeldzame antilopen twintig jaar geleden, in 1998. De rechtbank in Jodhpur heeft hem voor de misdaad ook een boete opgelegd van 10.000 roepies (US$ 154). Hij is inmiddels naar de gevangenis gebracht.

Khan had in de westelijke deelstaat Rajasthan tijdens het filmen twee Blackbucks gedood, een beschermde soort. Vier andere acteurs die met hem in de film meespeelden en ook voor de misdaad werden beschuldigd, zijn vrijgesproken.

Khan (52) kan in hoger beroep gaan tegen het vonnis. Correspondenten zeggen dat hij minstens een paar dagen in de gevangenis moet doorbrengen. Dit is de vierde zaak tegen de acteur in verband met het stropen van dieren tijdens het filmen van de film Hum Saath Saath Hain uit 1998. In drie van de zaken is hij vrijgesproken.

In 2006 veroordeelde een rechtbank de acteur in twee gevallen van stroperij. Hij kreeg daarvoor vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, maar het hooggerechtshof van Rajasthan heeft het jaar daarop het vonnis geschorst en hem uiteindelijk in 2016 vrijgesproken. De deelstaatregering heeft hoger beroep tegen dit besluit aangetekend bij de Hoge Raad.

De plaatselijke Bishnoi-gemeenschap, die de Blackbuck vereert en aanbidt, had de oorspronkelijke stroperszaak tegen Khan ingediend. In december 2015 werd Khan vrijgesproken in een hit-and-run-zaak uit 2002 waarin een dakloze man was omgekomen en vier anderen gewond waren geraakt. Zijn auto heeft naar verluidt over hen gereden terwijl ze sliepen op een straat in de westelijke stad Mumbai.

Een lagere rechtbank had hem in mei 2015 veroordeeld. Tijdens zijn proces had Khan betoogd dat zijn chauffeur achter het stuur zat, maar de rechter zei dat het de acteur was die onder invloed van alcohol had gereden. Zeven maanden later sprak de hoge rechtbank hem vrij. Het zei dat belangrijk bewijsmateriaal - inclusief verklaringen van een politieagent die sindsdien was overleden - niet betrouwbaar was.

In januari 2017 werd Khan ook vrijgesproken in een andere zaak die hem beschuldigde van het gebruik van illegale vuurwapens om de blackbucks te doden.

Salman Khan is één van de grootste sterren van Bollywood. De acteur is verschenen in meer dan 100 films en heeft een enorme aanhang in het brede spectrum van de Indiase samenleving. Zijn fans zijn onder meer het Engelstalige publiek uit de middenklasse en de arme bewoners van sloppenwijken voor wie de bioscoopkaartjes van 350 roepies (US$ 5,20) niet goedkoop zijn.

Khan staat bekend om zijn romantische rollen en actiefilms en heeft verschillende prestigieuze Indiase filmprijzen gewonnen. De oudste van de drie zonen van de bekende scenarioschrijver Salim Khan is ook een hit op sociale media. Zijn Facebook-pagina is geliefd bij meer dan 36 miljoen fans, terwijl hij op Twitter 32,5 miljoen volgers heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May