CIVD: Vliegveiligheid was nimmer in gevaar
03 Apr 2018, 04:12
foto


"De vliegveiligheid is nimmer in gevaar gebracht," concludeert de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) na onderzoek bij het reilen en zeilen bij de Air Ground Services van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. “Er was een tekort aan personeel voor het afhandelen van de toestellen,” is de tweede conclusie van de CIVD.

Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de correspondentie is gelekt naar bepaalde actoren en dat deze ervoor gezorgd hebben dat de documentatie bij de media is terechtgekomen. “De kern van het uitlekken is de afdeling Ground Operations,” luidt het oordeel van de CIVD.

Dat de interne correspondentie bij de media is terecht gekomen, heeft er voor gezorgd dat SLM-directeur Robbi Lachmising is verguisd. Zijn contract is niet meer verlengd en verloopt vandaag. In media die de correspondentie hebben gepubliceerd is herhaaldelijk aangegeven dat de vliegveiligheid in gevaar is gebracht en dat de SLM zelfs “afstevende op een grotere vliegramp dan in 1989.”

In een resumé zegt de CIVD dat uit gesprekken met het hoofd van de afdeling Air Ground Services – verantwoordelijk voor het op deskundige wijze beladen van de vliegtuigen-, uit het schrijven van de vertegenwoordiger van Caribbean Airlines, de reactie van de vertegenwoordiger van de KLM en de publicatie van het voormalig waarnemend hoofd van de Casas “wij tot de constatering komen dat de vliegveiligheid nimmer in gevaar is gebracht.”

Onder supervisie van de afdeling Operations van de afdeling Air Ground Services vindt de afhandelingen van de vliegtuigen plaats. In het schrijven van Caribbean Airlines is niet specifiek aangegeven dat de vliegveiligheid in gevaar is gebracht. Zijn bezorgdheid, zegt de CIVD, strekt zich uit tot het feit dat er niet genoeg beladers waren en dat zij –Caribbean Airlines – door het tekort aan personeel, moesten ingrijpen om vertraging van het vliegschema te voorkomen.

Kort nadat de eerste publicatie over de uitgelekte documenten plaatsvond, is er binnen de SLM een onderzoek gestart naar de bron van de lek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May