President Maduro op witwaslijst van Panama
02 Apr 2018, 12:20
foto
Panama heeft president Nicolas Maduro van Venezuela geplaatst op de witwaslijst.


De Venezolaanse president Nicolas Maduro en meer dan 50 Venezolaanse staatsburgers worden beschouwd als een "hoog risico" voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Dat stelt het ministerie van Economische Zaken en Financiën van Panama in een adviesrapport.

De Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab en de voorzitter van de Kiesraad, Tibisay Lucena, zijn ook genoemd in het advies, samen met de nummer twee van de socialistische partij Diosdado Cabello, de oudere broer van Hugo Chavez, en 16 bedrijven in Venezuela.

De Nationale Commissie tegen het witwassen van geld van het ministerie van Economische Zaken en Financiën bracht de lijst laat op donderdag uit, na de eerste aankondiging op dinsdag. Maduro's socialistische regering heeft herhaaldelijk gezworen de corruptie te bestrijden die Venezuela en zijn olie-industrie tientallen jaren lang heeft geteisterd, en heeft bijgedragen aan de verwoestende economische ineenstorting.

Maar critici zeggen dat de overheid, ondanks het maken van aan reeks gerelateerde arrestaties, nog steeds wordt verlamd door financiële misdrijven.
Miljoenen Venezolanen lijden aan tekorten aan voedsel en medicijnen, en de valuta is met 99,99 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar op de zwarte markt sinds Maduro in 2013 aan de macht kwam.

In het advies roept Panama financiële en niet-financiële entiteiten in het land op om de inspanningen ter voorkoming van risico's bij elke transactie waarbij beursgenoteerde personen en bedrijven betrokken zijn, te verdubbelen. "Het wordt aanbevolen ... dat ze beleid en procedures van uitgebreide zorgvuldigheid toepassen," zegt het document. In Caracas reageerde de regering van Maduro niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De Verenigde Staten heeft een golf van sancties en andere maatregelen getroffen tegen Caracas om Maduro onder druk te zetten om verandering te brengen in het beleid. Washington overweegt om uitgebreide oliesancties toe te voegen die de spil van de economie van Venezuela zouden raken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May