Veel werk voor invulling Economic Partnership Agreement
29 Mar 2018, 10:30
foto
Tien jaar na het tekenen van de EPA is Suriname er nog steeds niet uit hoe het daar invulling aan moet geven. (Foto: René Gompers)


De handelsovereenkomst met de Europese Unie (EU) zal bepaalde sectoren nog meer ten goede komen. Ondersteuning en ontwikkeling van andere sectoren is noodzakelijk om de volledige potentie van het verdrag te benutten. Er moet nog veel huiswerk worden gedaan. Dit zijn enkele conclusies van het congres dat woensdag in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is gehouden over de Economic Partnership Agreement (EPA) met de EU. Belanghebbenden uit diverse sectoren hebben visies, succesvolle ervaringen en zorgen gedeeld over het handelsverdrag dat de EU en het Cariforum sinds 2008 hebben getekend en waar Suriname deel van is.

De bevindingen van het congres worden meegenomen in de discussies van De Nationale Assemblee waar beslist zal worden of de overeenkomst zal worden uitgevoerd. Assembleelid André Misiekaba (NDP) heeft enkele maanden geleden opgeroepen om het verdrag niet te ratificeren. Hij stelt dat de EU slechts uit is op eigen belang en de Afrikaanse, Caribische en de Pacifische landengroep waarmee een EPA gesloten is uiteindelijk weer de verliezende partijen zullen zijn. Dit heeft tot discussies geleid in de diverse sectoren en heeft uiteindelijk geresulteerd in het congres dat het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme samen met het Surinaams Bedrijfsleven, de Federatie van Agrariërs, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en KKF heeft georganiseerd.

In de EPA is onder andere opgenomen dat de landen invoerrechten- en quotavrij (ongelimiteerd) kunnen exporteren naar de EU zolang zij voldoen aan bepaalde standaarden, legt Yvette Rokadjie, onderdirecteur van Handel uit. Maar omgekeerd wordt de EU wel belast als het om bepaalde producten gaat zodat de eigen markt ook wordt beschermd, benadrukt ze. Het beschermen van persoonlijke data staat bij de EPA ook hoog in het vaandel. De overeenkomst betekent niet dat men verplicht wordt om naar Europa te exporteren. De handelsfunctionaris heeft met haar presentatie aangegeven dat handel drijven met de EU zonder de EPA, veel moeilijker uitvalt voor de belanghebbenden. De geldende, drukkende regels blijven dan van kracht. Met de EPA wordt het verhandelen van goederen en diensten versoepeld, verzekert ze.

Er zijn geruime tijd, nog voor het congres is gehouden, kleinere sessies geweest. Daaruit was al te concluderen dat de meningen over het wel of niet uitvoeren van de EPA met de EU verdeeld zijn. Rokadji toont in haar presentatie aan dat de visserijsector, het Surinaams Alcohol Bedijf, Staatsolie, Grassalco en de telers van groenten, fruit en rijst de EPA wel zien zitten. De dienstensector wil eerst wetgeving in orde hebben, de hout- en goudsector willen de voor- en nadelen eerst nog afwegen. De vertegenwoordigers van de visserij- en rijstsector hebben op het congres wederom gezegd dat de EPA helemaal in hun voordeel werkt. De visserij ziet zijn inkomsten jaarlijks stijgen volgens een presentatie.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May